Obchody Porozumień Jastrzębskich 03.09.2009 r.

To było wielkie święto nie tylko dla Jastrzębia, lecz również dla Jaworzna. W 29 rocznicę podpisania porozumień jastrzębskich, 3 września bieżącego roku przy pomniku Porozumień Jastrzębskich Prezydent RP Lech Kaczyński wręczył wysokie odznaczenia państwowe działaczom NSZZ Solidarność z lat osiemdziesiątych. Wśród odznaczonych był pierwszy Przewodniczący NSZZ Solidarność w KWK Jaworzno pochodzący z Jaworzna Stanisław Czarnota, który z rąk Prezydenta RP odebrał Krzyż Kawalerski Orderu Odrodzenia Polski.

Stanisław Czarnota jak już wspomniałem był pierwszym Przewodniczącym NSZZ Solidarność w KWK Jaworzno, 13 grudnia 1981 został internowany i trafił do kilku ośrodków odosobnienia, w których spędził ponad rok czasu. Po wyjściu na wolność był nadal prześladowany przez ówczesne władze i w końcu w 1984 został zmuszony do emigracji. Z żoną i trójką małych dzieci wylądował w Stanach Zjednoczonych gdzie mieszka do dzisiejszego dnia. Działa tam czynnie w organizacjach polonijnych. Nie oznacza to, że nie ma kontaktu z dzisiejszą Solidarnością. Bardzo często kontaktuje się z obecnym Przewodniczącym NSZZ Solidarność w PKW S.A. Zakład Górniczy Sobieski Waldemarem Sopata. To właśnie z inicjatywy Stanisława Czarnoty i Przewodniczącego Waldemara Sopaty w ubiegłym roku odbył się konkurs Wiedzy o Solidarności dla absolwentów jaworznickich gimnazjów, gdzie pierwszą nagrodą był miesięczny pobyt ufundowany przez Stanisława Czarnotę w Stanach Zjednoczonych. Konkurs był organizowany przez Solidarność miasta Jaworzno. Laureatem tego konkursu był Jakub Soska, który wraz z mamą spędził sierpień w USA.

Odznaczenie, które otrzymał Stanisław Czarnota, jest uhonorowaniem nie tylko niego samego, lecz również wszystkich działaczy ówczesnej i dzisiejszej Solidarności. Sam Przewodniczący Waldemar Sopata mówił po uroczystości, że wzruszył się tak jakby to on otrzymywał to odznaczenie.

Obchody Porozumień Jastrzębskich 03.09.2009 r. zdjęcia >>>