Inna nauka historii

Jaworznicka Solidarność wychodząc naprzeciw zakłamywaniu najnowszej historii naszej Ojczyzny postanowiła zorganizować wyjazdy dla młodzieży ponadgimnazjalnej z kilku jaworznickich szkół do Muzeum Izby Pamięci Kopalni Wujek. Muzeum powstało w 2008 r. z inicjatywy Społecznego Komitetu Pamięci Górników KWK Wujek poległych 16.12.1981 r. Muzeum podzielone jest tematycznie na dwie części. Pierwsza część to historia KWK Wujek od powstania tej kopalni w 1899 r. do dnia dzisiejszego natomiast część druga związana jest z wydarzeniami z 16 grudnia 1981 r. Całość wyeksponowana została w trzech salach wystawowych, w tym jednej audio-wizualnej.

Jaworznicka młodzież oraz nauczyciele mieli niepowtarzalną okazję dowiedzieć się bezpośrednio od świadków tamtych smutnych wydarzeń Pana Stanisława Płatka oraz Krzysztofa Pluszczyka jak 16 grudnia 1981 r. pacyfikowano strajkujących górników w kopalni Wujek. Bardzo pomocna w ich opowiadaniach jest makieta kopalni odzwierciedlającą wydarzenia z 16 grudnia w skali, 1: 100 na której świadkowie tych wydarzeń pokazują jak przebiegała akcja pacyfikacji górników, można także poczuć atmosferę grozy stanu wojennego poprzez odtwarzane dźwięki poruszających się czołgów, helikoptera, broni palnej. – Jest to jedna z ciekawszych form edukacji przynajmniej tej historii najnowszej. Czy spotkanie z bezpośrednimi uczestnikami, czy pokazywanie miejsc, w których te wydarzenia miały miejsce jest tym najlepszym dowodem, że to było, że to akurat tu się działo. – Mówił Stanisław Płatek – Wydaje mi się, że dotykanie samemu osobiście tych miejsc jest najlepszym przekazem. – Kontynuował świadek tamtych dni. – Pod względem nauki historii polskie szkolnictwo jest upośledzone. Jak młody człowiek nie wyniesie tego z domu rodzinnego i nie ma ochoty historią żyć to po prostu tego nie wie. Według mnie powinien być rozszerzony program nauczania od naszych pradziejów do najnowszej historii włącznie. –  Mówił Pan Płatek.

Młodzież z zapartym tchem słuchała o tym, co działo się tuż po wprowadzeniu stanu wojennego. O mordzie na górnikach, o późniejszych procesach przywódców strajku z Wujka. Wtedy proces górników trwał tylko siedem dni. A dziś po wieloletnim procesie zostali skazani tylko ZOMO-wcy, którzy strzelali do strajkujących górników. Ich mocodawcy wciąż uciekają sprawiedliwości. Ostatnie uniewinnienie generała Kiszczaka jest tego najlepszym przykładem.

Podczas projekcji filmu dokumentalnego Agnieszki Świdzińskiej „Życiorysy z bliznami”, który opowiada o wydarzenia z 16 grudnia 1981 widać było na twarzach oglądających wzruszenie i pewne niedowierzanie. Młodzież i nauczyciele byli zadowoleni z tych wyjazdów, które choć odrobinę przybliżyło prawdę o tych ciężkich dniach dla narodu polskiego. – Fajnie było, ciekawie. Lepiej było posłuchać na żywo niż na lekcjach w szkole. – Mówił jeden z uczestników wyjazdu Damian Paździor uczeń drugiej klasy z ZSP w Jaworznie.

Był to pilotażowy projekt, najprawdopodobniej we wrześniu NSZZ Solidarność miasta Jaworzno będzie chciała objąć takim programem większą ilość uczniów być może połączoną jakimś konkursem z okazji XXX rocznicy smutnych wydarzeń na kopalni Wujek.

Dział informacji KZ NSZZ Solidarność w PKW S.A. ZG Sobieski .

Wyjazd młodzieży do Muzeum Izby Pamięci Kopalni Wujek maj 2011r.>>>