14 grudnia na 44. posiedzeniu Sejmu odbędzie się I czytanie projektu ustawy „Emerytura za staż”

14 grudnia w godz. 17:30-19:30 (44. posiedzenie Sejmu) odbędzie się pierwsze czytanie obywatelskiego projektu ustawy – „Emerytura za staż” (druk sejmowy 1692).

Jak informuje NSZZ „Solidarność”, w związku z obostrzeniami pandemicznymi nie będą organizowane pikiety i nie zostaną stworzone delegacje do Sejmu (na galerię). W debacie udział weźmie przedstawiciel związku Marcin Zieleniecki wraz z przewodniczącym Piotrem Dudą. Towarzyszyć mu będą w ramach tzw. głosu doradczego Henryk Nakonieczny i Bogdan Kubiak.

Emerytury stażowe w Sejmie

Przypomnijmy, że 30 września w parlamencie Solidarność złożyła zebrane podpisy pod projektem ustawy o emeryturach stażowych. Projekt ustawy podpisało 235 tys. obywateli.

– Solidarność, jako związek zawodowy, nie boi się trudnych wyzwań. A dla nas było to trudne wyzwanie z powodu pandemii koronawirusa. Z kolei jeśli chodzi o zebranie odpowiedniej liczby podpisów, to do tego nie mieliśmy żadnych obaw. Ta inicjatywa jest bardzo ważna dla polskich pracowników, którzy ciężko pracują, którzy od początku swojej kariery zawodowej opłacają składki na fundusz ubezpieczeń społecznych i mają uzbierany kapitał emerytalny. To dla nas bardzo ważne, dlatego z satysfakcją mogę dziś powiedzieć, że przywozimy do Sejmu 235 tys. podpisów. Podpisy są nadal zbierane w całej Polsce, ale dziś mija termin na złożenie wymaganej liczby w Sejmie. Zgodnie z wymogami formalnymi wystarczyło zebrać 100 tys., ale nas to nie zadowalało. Dlatego chcemy zbierać dalej. Złożone dziś podpisy pozwalają nam na to, żeby procedura w Sejmie mogła się rozpocząć – mówił Piotr Duda na konferencji prasowej przed budynkiem Sejmu RP.

Wprowadzenie emerytur stażowych to postulat NSZZ „Solidarność”, o który związkowcy zabiegają od wielu lat. Postulat ten dwukrotnie znalazł się w umowie programowej, którą Solidarność podpisała z prezydentem Andrzejem Dudą.

Projekt obywatelski zakłada, że jedynym progiem, by przejść na emeryturę, jest uzbieranie minimalnego kapitału, a minimalny kapitał będzie oscylował na poziomie minimalnej emerytury w danym roku.

• Autor: raw
  • Źródło: Tysol.pl