TAURON zapewnia, że korzysta wyłacznie z polskiego węgla

Po opublikowania przez nasz portal tekstów dotyczących informacji o wykorzystywaniu przez Grupę Tauron energii z importu oraz trudnej sytuacji spółki Tauron Wydobycie i jej potencjalnych przyczynach, biuro prasowe Grupy Tauron wydało komunikat, w którym zapewnia, że Tauron Polska Energia kupuje węgiel tylko od polskich kopalń. Poniżej publikujemy pełną treść komunikatu:

TAURON kupuje paliwo tylko z polskich kopalń

Informujemy, że TAURON Polska Energia kupuje węgiel energetyczny jedynie od polskich producentów. Zakupy węgla są uzależnione od poziomu produkcji energii i ciepła oraz sytuacji na rynku. Elektrownie i elektrociepłownie Grupy TAURON  spalają węgiel głównie z TAURON Wydobycie, Kompanii Węglowej, Katowickiego Holdingu Węglowego i Jastrzębskiej Spółki Węglowej.

TAURON Wydobycie – spółka wchodząca w skład Grupy TAURON – zapewnia obecnie ok. 40 proc. potrzebnego Grupie paliwa, co wynika z możliwości produkcyjnych kopalń wchodzących w skład TAURON Wydobycie (ZG Sobieski w Jaworznie, ZG Janina w Libiążu). Równocześnie spółka górnicza Grupy prowadzi inwestycje mające na celu zwiększenie produkcji węgla, które pozwolą ten udział w najbliższych latach sukcesywnie zwiększać.

Grupa TAURON pokrywa zapotrzebowanie na energię swoich klientów w oparciu o własne wytwarzanie oraz polski hurtowy rynek energii.

źródło komunikatu i foto: www.tauron-pe.pl