To jeszcz nie koniec boju o emerytury !!!

To jeszcze nie koniec walki o emerytury. Mimo przegłosowania przez koalicję PO – PSL oraz większości posłów Ruchu Palikota niekorzystnych zapisów ustawy emerytalnej NSZZ Solidarność nie „składa broni”.  Szykowane są kolejne protesty niewykluczone, że odbędą się one również podczas Euro 2012.

Piątkowe popołudnie przed Sejmem należało do Solidarności. Związkowcy zablokowali wszystkie wyjścia z Parlamentu skutecznie uniemożliwiając opuszczenie budynku posłom, którzy głosowali za podniesieniem wieku emerytalnego do 67 roku życia. Posłowie przez długi czas nie mogli opuścić budynku Sejmu. Niektórzy się bali, inni na siłę próbowali przedostać się przez szczelny kordon związkowców. Poseł Stefan Niesiołowski usiłował przejść bokiem przez kawiarnię czytelnika, ale musiał zrezygnować. Piotr Duda podkreślił, że jeszcze nie widział posłów, którzy próbowaliby tak szybko opuścić budynek parlamentu. – Przekonaliśmy się, że niektórzy posłowie potrafią szybko biegać i skakać przez płotki – podkreślił.
– Dzisiaj symbolicznie nie wypuszczaliśmy zdrajców 15 milionów ubezpieczonych z Sejmu, ale mam nadzieję, że lada moment przyjdzie taki dzień, że ich z tego Sejmu wykurzymy
– dodał Dominik Kolorz, przewodniczący śląsko-dąbrowskiej Solidarności.

Członkowie Solidarności z ZG Sobieski również brali udział w tej blokadzie do samego końca. Poniżej zamieszczamy fotoreportaż z przebiegu protestu.

Dział informacji NSZZ Solidarność ZG Sobieski.

Fotoreportaż z okupacji Sejmu Warszawa 11.05.2012 r. >>>