Solidarność na pielgrzymce w Piekarach Śląskich

Jak co roku w ostatnią niedzielę maja do Piekar Śląskich pielgrzymowali mężczyźni i młodzieńcy z całego regionu. Pieszo na rowerach, autokarami, samochodami przybyli, aby oddać cześć Matce Boskiej Piekarskiej.

Pielgrzymka zgromadziła na piekarskiej kalwarii dziesiątki tysięcy wiernych. Wśród nich był kard. Stanisław Dziwisz, który przekazał piekarskiemu sanktuarium relikwie bł. Jana Pawła II i przewodniczył mszy świętej.

Przekazując relikwie kardynał zaapelowałby powracać do dziedzictwa Jan Pawła II. –On był człowiekiem wielkiego patriotyzmu, często mówił: służę Kościołowi, służę ludzkości, jako Polak – wskazał kardynał.

Hierarchowie kościelni, którzy uczestniczyli w niedzielnej pielgrzymce wyrazili swój niepokój bezwzględny atak na Kościół.

Witając pielgrzymów abp Wiktor Skworc wyraził zaniepokojenie o język debaty politycznej. –To język pełen agresji i wzajemnych oskarżeń, nierzadko posługujący się kpiną, drwiną i wulgaryzmami – mówił.  –Niepokój budzą także ataki na Kościół, w celu zbicia kapitału politycznego – podkreślił arcybiskup i zaapelował do polityków, by podnosili standardy moralne życia publicznego i nie bali się wprowadzać do niego pozytywnych cech: roztropności i męstwa, mądrości, odpowiedzialności, miłości i sprawiedliwości.

Metropolita wskazał, że wybierając swych przedstawicieli wyborcy powierzają im przyszłość. Apelował do polityków, by nie zawiedli tego zaufania. Fragment swego wystąpienia abp Skworc poświęcił przypadającej w tym roku 90. rocznicy przyłączenia Śląska do Polski. Odniósł się także do aktualnej sytuacji w kraju – sprzeciwił się słabemu – jego zdaniem – wsparciu rodzin przez państwo. Sensowna reforma emerytalna musi wiązać się z właściwą polityką rodzinną – przekonywał.

Hierarcha upomniał się – w imieniu pracowników handlu – o wolne od pracy niedziele. Apelował też o prawdę w życiu publicznym i w mediach. W tym kontekście wyraził zaniepokojenie z powodu odmowy umieszczenia Telewizji Trwam na multipleksie naziemnej telewizji cyfrowej.

Majowe pielgrzymowanie do Piekar Śląskich ma długą tradycję i należy do największych wyda rzeń religijnych na Górnym Śląsku. Stanowa pielgrzymka mężczyzn przybywa tu od 1947 r. Przez kilkanaście lat do Piekar pielgrzymował ówczesny metropolita krakowski Karol Wojtyła, który jako papież, co roku kierował do piekarskich pielgrzymów specjalne posłanie. List do zgromadzonych w Piekarach wiernych przesyła także, co roku Benedykt XVI.

W piekarskiej pielgrzymce brali udział członkowie Solidarności, z ZG Sobieski, którzy do Matki Boskiej Piekarskiej pojechali na rowerach. Inny przedstawiciel jaworznickiej Solidarności z Koła Emerytów i Rencistów z Jaworzna do Piekar szedł na piechotę to już nie pierwsza taka samotna pielgrzymka emerytowanego górnika.

W pielgrzymce brali udział również przedstawiciele Komisji Krajowej NSZZ Solidarność Przewodniczący Piotr Duda oraz jego zastępca Bogdan Biś.