Solidarność apeluje do Prezydenta

– Witam serdecznie członków  NSZZ „Solidarność” z całej Polski, którzy przyjechali tutaj, by pokazać, że przejmuje ich los 15 milionów ubezpieczonych Polaków. Przyjechali, bo chcą mieć wybór. I nie chcą pracować aż do śmierci – tymi słowami przewodniczący KK Piotr Duda powitał  związkowców z całej Polski.

W czwartek 24 maja NSZZ Solidarność zorganizowała kolejną pikietę w obronie wieku emerytalnego. Tym razem związkowcy protestowali przed Pałacem Prezydenckim w ten sposób Solidarność chciała przekonać Bronisława Komorowskiego do niepodpisywania ustawy o wydłużeniu wieku emerytalnego.

Na telebimie ustawionym koło pałacu wyświetlany był film z fragmentami wystąpienia Piotra Dudy w Sejmie oraz dokumentujący kolejne działania Solidarności związane z tą ustawą. Było głośno, pozytywnie, pokojowo, kolorowo. Ze sceny przemawiał Piotr Duda a po nim przewodniczący ZR Śląsko- Dąbrowskiego Dominik Kolorz, przewodniczący Sekretariatu Metalowców Bogdan Szozda, przewodnicząca Sekretariatu Ochrony Zdrowia Maria Ochman.

Następnie delegacja związkowców pod przewodnictwem Piotra Dudy udała się na spotkanie z Prezydentem RP. W skład delegacji weszli Henryk Nakonieczny, członek prezydium KK oraz Jerzy Wielgus wiceprzewodniczący KK.  Piotr Duda relacjonując spotkanie z prezydentem powiedział, że Bronisław Komorowski od razu nie podpisze ustawy o podwyższeniu wieku emerytalnego. Bronisław Komorowski stwierdził również, że zdaje sobie sprawę, że zmiany są trudne i budzą emocje, ale będzie się również starał, aby to był początek dyskusji o reformowaniu innych obszarów, które potrzebują zmian.

Piotr Duda odniósł się również do skandalicznego komentarza Lecha Wałęsy, na temat wydarzeń z 11 maja. – Pierwsze moje kroki, kiedy zostałem przewodniczącym związku zawodowego Solidarność skierowałem do pierwszego przewodniczącego. Prosiłem o współpracę. Pierwszy przewodniczący, podpisał się pod postulatami sierpniowymi, gdzie 14 postulat jasno stanowi – obniżyć wiek emerytalny kobiet do 50 lat, a mężczyzn do lat 55. My już się nie domagamy tego, my bronimy tego, co w tej chwili jest. Za to chce nas pierwszy przewodniczący pałować? – pytał Duda.

Jaworzno jak zwykle reprezentowała liczna grupa członków NSZZ Solidarność. Przedstawiciele Solidarności z ZG Sobieski jak zwykle brali udział w manifestacji, jako służby porządkowe. Od wielu lat grupa naszych działaczy jest proszona o ochronę wielu manifestacji, w czym sprawdza się za każdym razem. Oprócz związkowców z ZG Sobieski w manifestacji brali udział członkowie Solidarności z wielu innych jaworznickich zakładów pracy.

Dziękujemy wszystkim, którzy poświęcili dzień wolny, aby móc demonstrować swoje niezadowolenie tego dnia na Krakowskim Przedmieściu, dziękujemy tym wszystkim, którzy bez zastanowienia odpowiedzieli na apel Solidarności i przyjechali tego dnia do Warszawy. Liczymy na kolejny tak liczny odzew podczas kolejnych manifestacji, ponieważ tak jak zapowiedział Przewodniczący KK Piotr Duda to jeszcze nie koniec walki. Na podpisie Prezydenta sprawa się jeszcze nie kończy.

Zdjęcia z manifestacja w obronie wieku emerytalnego przed Pałacem Prezydenckim Warszawa 24.05.2012 r. >>>