Msza w intencji NSZZ Solidarność

Tradycyjnie już w drugą niedzielę września w Jaworznie obchodzona jest rocznica powstania NSZZ Solidarność. W tym roku to już 32 rocznica powstania związku.

W jaworznickiej kolegiacie św. Wojciecha i Katarzyny odbyła się z tej okazji uroczysta msza św., w której wzięli udział członkowie NSZZ Solidarność z całego Jaworzna, między innymi przedstawiciele Solidarności ZG Sobieski, MPWiK Jaworzno, Elektrowni Jaworzno III, Straży Pożarnej a także Solidarność jaworznickich nauczycieli. Solidarność Regionu Śląsko – Dąbrowskiego reprezentowała wiceprzewodnicząca Justyna Latos. W nabożeństwie wzięli również udział przedstawiciele władz miasta prezydent Jaworzna Paweł Silbert oraz Przewodniczący Rady Miejskiej Paweł Bańkowski.

Nabożeństwo koncelebrował ksiądz prałat Eugeniusz Cebulski. Podczas kazania ksiądz prałat podkreślił ważną rolę NSZZ Solidarność, która broni słabszych. W swej homilii ksiądz Cybulski pochylił się nad wielkim niedostatkiem, jaki dotyka wiele polskich rodzin. Obarczył za taki stan między innymi tych, którzy mają pieniądze, pracodawców, czerpiących z pracy innych wielkie korzyści w zamian dając tyle, aby przeżyć, ale nie, aby godnie żyć. Skrytykował zamykanie szkół, przedszkoli próby zamykania ust katolikom, którzy muszą organizować marsze w obronie telewizji Trwam, którzy muszą upominać się o poszanowanie życia nienarodzonych dzieci. Porównał to, co dzieje się obecnie to minionego systemu, kiedy władze zamykały w więzieniach księży, gdy odizolowano Kardynała Wyszyńskiego od wiernych a jak zaczęło się źle dziać w kraju to ci, którzy Go aresztowali prosili o pomoc: „Jak trwoga to do Boga”. Wspomniał także błogosławionego Jana Pawła II mówiąc, że Jego przesłania są wciąż aktualne.

Po mszy związkowcy przeszli do nawy bocznej kościoła gdzie wiszą popiersia ufundowane przez Solidarność miasta Jaworzna upamiętniające wielkich Polaków, ludzi oddanych Ojczyźnie i Solidarności, błogosławionego księdza Jerzego Popiełuszki oraz błogosławionego Jana Pawła II, przed którymi ksiądz prałat odmówił krótką modlitwę a przedstawiciele NSZZ Solidarność złożyli kwiaty.

Zdjęcia z mszy w intencji Solidarności 9.09.2012 r >>>