XXXI rocznica Solidarności z kabaretem

W niedzielę 2 października w Hali Widowiskowo Sportowej w Jaworznie bawili mieszkańców naszego miasta Jan Pietrzak oraz Kabaret pod Wyrwigroszem. Uświetnili oni 31 rocznicę powstania NSZZ Solidarność.

Pierwszy na scenie pojawił się senior kabaretowej sceny Jan Pietrzak. Podczas półtora godzinnego występu przypomniał on jaworznickiej publiczności szereg swoich kabaretowych piosenek z hymnem zniewolonej ojczyzny „Żeby Polska była Polska” na czele. Przypomnienie historii Polski poprzez humor Pana Janka publiczność przyjęła entuzjastycznie. Jan Pietrzak nie zatrzymał się na historii, wiele czasu poświęcił dla współczesnych wydarzeń obnażając niedoskonałości polityków a zwłaszcza obecnego rządu. Po zakończeniu występu publiczność podziękowała Panu Jankowi owacjami na stojąco, następnie Pan Jan w holu podpisywał swoją książkę.

Drugą część wieczoru wypełnił kabaret pod Wyrwigroszem. Ten Krakowski kabaret, który bawi publiczność już od ponad piętnastu lat swój sukces zawdzięcza niespotykanemu talentowi do wykorzystania maksymalnie języka polskiego, jego wieloznaczności słów. Skecz o emeryturze, sklepie i ekspercie od seksuologii, popie rozgrzał publiczność potem było tylko lepiej. Plakaciarze, skecz na czasie podczas trwania kampanii wyborczej nie oszczędzający żadnej ze stron sceny politycznej czy wreszcie piosenka „Dragostea Din Tei” z polskim tekstem wykonana brawurowo wywoływały falę śmiechu. Krakowscy artyści nie pozwolili odpocząć jaworznickiej publiczności ani przez chwilę. Choć prawie wszystkie skecze znane są z telewizji jednak dynamiczność z jaką wykonywali je artyści bawiły każdego.

I tym jakże entuzjastycznym występem NSZZ Solidarność zwieńczyła obchody 31 rocznicy powstania związku.

Dział informacji KZ NSZZ Solidarność ZG Sobieski .

Kabareton z udziałem Jana Pietrzaka i Kabaretu pod Wyrwigroszem Jaworzno 02.10.2011r.>>>