Fiasko rozmów

Fiaskiem zakończyły się wczorajsze rozmowy płacowe pomiędzy organizacjami związkowymi działającymi w PKW S.A. a Zarządem firmy.

Przypomnijmy na 31 marca na godzinę 13 wyznaczono kolejny termin rozmów,  pracodawca jednak nie przedstawił żadnych konkretów.- Przełomu nie ma, finału rozmów nie widać. Oznacza to, że w czwartek za tydzień rozpocznie się spór zbiorowy.- Mówi Przewodniczący ZOK NSZZ Solidarność w PKW S.A. Waldemar Sopata. Nie wykluczamy żadnych scenariuszy, już dziś rozpoczynamy przygotowania do protestu. Tak dalej być nie może!

Tak naprawdę trudno szukać konkretów po dzisiejszych rozmowach. Padło parę słownych wyliczeń, które odbiegają od naszych oczekiwań. Wyraźnie zaznaczaliśmy, że czekamy na przedstawienie planu techniczno-ekonomicznego, co też nie nastąpiło. Informacje dotyczące zatrudnienia też nie zapowiadają się optymistycznie. Już blisko od pół roku mówimy głośno o tym, że jest nas zbyt mało, a poziom bezpieczeństwa się pogarsza. Rozmowy mają być kontynuowane w przyszły piątek, 8 kwietnia. Jakie to pociągnie za sobą konsekwencję przypominać nie muszę – kontynuuje Przewodniczący.

Mamy jeszcze nadzieję, że Zarząd zacznie rozmawiać z nami ludzkim głosem i nie będziemy musieli czekać na to do wigilii Bożego Narodzenia. Załoga jest zdeterminowana nie tylko płacami ale również pogarszającą się sytuacją bezpieczeństwa. Brak ludzi do pracy odbija się na wzroście wypadkowości a cierpią na tym wszyscy.

Dział informacji KZ NSZZ Solidarność w ZG Sobieski.