Wycieczka do Włoch

W dniach 6-13 września grupa około stu  członków NSZZ Solidarność w Południowym Koncernie Węglowym S.A. Zakład Górniczego Sobieski  przebywali na wycieczce we Włoszech. Plan wycieczki przewidywał zwiedzanie Wenecji, San Marino, Monte Cassino oraz Rzymu z audiencją w Watykanie u Papieża Benedykta XVI.

W Wenecji grupa wycieczkowiczó w  zwiedziła Pałac Dożów, Bazylikę św. Marka oraz wiele innych zabytków weneckich – przejazd tramwajem wodnym po kanałach weneckich. W San Marino zwiedzanie miasta oraz degustacja słynnych win i likierów. W Monte Cassino zwiedzanie słynnego Klasztoru Benedyktyńskiego oraz cmentarza II Korpusu Polskiego. Podczas zwiedzania cmentarza uczciliśmy pamięć naszych rodaków, którzy na włoskiej ziemi zginęli w walce o niepodległą Ojczyznę, oddaliśmy hołd tym wszystkim, którzy walczyli o wolną Polskę i godność Polaków.
W Rzymie zwiedzanie Bazyliki św. Piotra oraz modlitwa przy grobie Ojca św. Jana Pawła II. Zwiedzanie Muzeów Watykańskich ze słynną Kaplicą Sykstyńską – dziełem Michała Anioła, oraz Bazyliki św.

Jana na Lateranie, Bazyliki Santa Maria Maggiore i Schody Święte. W Watykańskiej Auli członkowie związku  otrzymali z rąk Ojca św. Benedykta XVI Boże Błogosławieństwo. Po Audiencji  papieskiej było dalsze zwiedzanie barokowej części Rzymu czyli słynne place i fontanny między innymi Pizza Navona ze słynną Fontanną Czterech Rzek, Panteonem, Fontanna di Trevi, Plac Hiszpański, Schody Hiszpańskie, Plac Wenecki, Kapitol, Forum Romanum i Koloseum.
Wycieczka do Włoch była nie tylko przeżyciem duchowym i religijnym przypominającym chrześcijańskie fundamenty, ale także historycznym przypominającym rozwój cywilizacji.

Zdjęcia z wycieczki do Włoch >>>