Ilość wyświetleń: 92

Prezydium KK NSZZ „S”: Domagamy się utrzymania zerowych stawek VAT na podstawowe produkty żywnościowe

Prezydium Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” w przyjętym dziś stanowisku zaprotestowało przeciwko nagłym wzrostom opodatkowania podstawowych produktów żywnościowych. To reakcja na przekazaną kilka dni temu przez Ministerstwo Finansów informację, że obniżona obecnie stawka VAT na podstawowe produkty spożywcze nie zostanie przedłużona po 31 marca.

Podczas dzisiejszego posiedzenia Prezydium KK NSZZ „S” jego członkowie – Piotr Duda, Grzegorz Adamowicz, Bartłomiej Mickiewicz, Jerzy Jaworski i Maciej Kłosiński – przyjęli m.in. stanowisko ws. przywrócenia 5-procentowej stawki VAT na podstawowe produkty spożywcze.

„Skutki podwyżek VAT-u będą ponoszone przez najwrażliwsze grupy społeczne”

Jak zaznaczyli autorzy stanowiska, decyzja rządu o podniesieniu stawki VAT na podstawowe produkty spożywcze jest nieakceptowalna społecznie, szczególnie w obliczu zmniejszenia stawek VAT na usługi niebędące usługami pierwszej potrzeby (jak choćby usługi kosmetyczne, usługi tatuażu i podobnych).

Zaniechanie utrzymania obniżonej stawki VAT do 0% po 31 marca 2024 roku spowoduje szybki wzrost cen produktów żywnościowych. takich jak mleko, pieczywo, jaja, warzywa, mięso czy ryby, ale także specjalnych produktów dietetycznych dla osób przewlekle chorych – napisano w stanowisku.

Według członków Prezydium Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” skutki podwyżek będą ponoszone przede wszystkim przez najwrażliwsze grupy społeczne, dla których żywność stanowi największą część domowych wydatków.

Najczęściej skutkuje to ograniczeniem zakupów takich produktów jak ryby i ich przetwory, mięso i wędliny, cukier i słodycze oraz warzywa i owoce bądź wyborem tańszych sklepów i produktów. Spożycie niskiej jakości wysokoprzetworzonej żywności będzie prowadziło do zwiększenia ryzyka wielu chorób, takich jak nowotwory, zawał serca, udar mózgu, otyłość czy cukrzyca typu 2. Takie rozwiązania nie mogą zostać zaakceptowane przez NSZZ „Solidarność” – czytamy.

„Domagamy się utrzymania zerowych stawek VAT”

Domagamy się utrzymania zerowych stawek VAT na podstawowe produkty żywnościowe. Oczekujemy od rządu, że wszelkie działania w zakresie obciążeń fiskalnych poprzedzone będą rzetelną analizą skutków takich działań dla najuboższych grup społecznych oraz poddane konsultacjom społecznym – zaznaczyli autorzy na końcu dokumentu.

Oto pełna treść stanowiska:

  • Autor: Barbara Michałowska,kor.
  • Źródło: tysol.pl