NSZZ Solidarność ZG Sobieski na obchodach Święta Niepodległości

Od uroczystej mszy św. w Kolegiacie św. Wojciecha i Katarzyny, koncelebrowanej przez biskupa diecezji sosnowieckiej Grzegorza Kaszaka, jaworznianie rozpoczęli połączone obchody 103 rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości oraz 120 rocznicy nadania praw miejskich dla Jaworzna.

Ksiądz biskup w swojej homilii posługując się przykładem życia św. Jana Pawła II i św. siostry Faustyny podkreślał znaczenie Bożej obecności i Wiary w życiu społecznym i politycznym dla czynienia prawdziwego dobra i rzetelnego wypełniania swoich obowiązków. W Swoich słowach odniósł się także do skandalicznych ataków na przedstawicieli służb mundurowych, którzy postawą i z zaangażowaniem strzegą, za cenę własnego zdrowia i życia, naszych granic i bezpieczeństwa państwa. Natomiast ksiądz prałat Eugeniusz Cebulski, nawiązując do intencji mszalnej przypomniał zebranym okoliczności nadania praw miejskich gminie Jaworzno: „21 września 1901 r. cesarz Franciszek Józef I podpisał ustawę sejmu lwowskiego, na mocy, której Jaworzno stało się miastem”.

Po wspólnej eucharystii w uroczystym pochodzie na czele którego szła orkiestra dęta TAURON Wydobycie za którą podążały poczty sztandarowe jaworznickich zakładów pracy, NSZZ Solidarności, Straży Pożarnych oraz różnych jaworznickich służb, uczestnicy przemaszerowali pod Pomnik Niepodległości na jaworznickim rynku. Po odśpiewaniu Hymnu Narodowego Prezydent Jaworzna Paweł Silbert wygłosił swą przemowę. Paweł Silbert wygłosił przemówienie o niepodległości oraz wyraził nadzieje, że w przyszłym roku również będziemy mogli obchodzić to święto w spokojnych czasach, nawiązał także do sytuacji na wschodniej granicy Polski oraz do Unii Europejskiej podkreślając, że na pierwszym miejscu jest zawsze rodzina potem ojczyzna a na końcu jesteśmy Europejczykami.

Po przemowie Prezydenta Silberta odbyła się krótka część artystyczna przygotowana przez pracowników ATElier kultury, po czym rozpoczęło się uroczyste składanie kwiatów przez zgromadzonych. Jak zwykle na tak podniosłej uroczystości nie mogło zabraknąć przedstawicieli NSZZ Solidarność z jaworznickich zakładów pracy, wśród których byli członkowie NSZZ Solidarność z ZG Sobieski. To zaszczyt dla naszego związku móc uczestniczyć w tych uroczystościach pokazując swój patriotyzm i przywiązanie do naszej kultury.