– Szczęść Boże! To dla mnie wielki zaszczyt i honor, że mogę w imieniu Komisji Krajowej NSZZ Solidarność powitać tak zacnych gości w POLSKIM mieście Gdańsk. Historycznej sali BHP, gdzie będziemy mogli wspólnie przeżywać nasze świadectwo wobec św. Jana Pawła II – tymi słowami Piotr Duda, przewodniczący NSZZ Solidarność, w historycznej Sali BHP Stoczni Gdańskiej rozpoczął odbywają się dziś uroczystości związane z 40. rocznicą pierwszej pielgrzymki Jana Pawła II do Ojczyzny.

Jednym z elementów obchodów jest konferencja naukowa „Obudził w nas Solidarność. 40. Rocznica pierwszej pielgrzymki Jana Pawła II do Ojczyzny”.

– Z całego serca witamy na tej konferencji, która ma przypomnieć I pielgrzymkę Ojca Świętego Jana Pawła II do Ojczyzny. Obudził w nas Solidarność. Obudził w nas także dumę i poczucie własnej wartości. To, co stało się później, w 1980 roku w sierpniu, ale także w całym kraju, było tylko dopełnieniem słów Ojca Świętego. Wszyscy doskonale wiemy, że nie byłoby NSZZ Solidarność, nie było strajku ’88 roku, nie byłoby także Okrągłego Stołu, jak i niepełnych demokratycznych wyborów 4 czerwca, gdyby nie pielgrzymka i słowa Ojca Świętego – zaznaczył Piotr Duda.

– Jestem wzruszony, że możemy spotkać się w Gdańsku, gdzie ostatnimi czasy dzieją się gorszące sceny, gdzie obraża się Kościół, gdzie dochodzi do profanacji pomników, m.in św. Jana Pawła II. To dla nas niedopuszczalne. Wiemy, jak wiele zawdzięczamy Kościołowi w walce o wolność. Wielu księży oddało życie za wolną Polskę, jak nasz patron Jerzy Popiełuszko. Jesteśmy tutaj wspólnie, aby dać świadectwo. Bez Ojca Świętego nie byłoby Solidarności. W wystąpieniach naszych prelegentów nieraz o tym usłyszymy – dodał przewodniczący NSZZ Solidarność Piotr Duda, który podziękował również za dobrą współpracę minister Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej Elżbiecie Rafalskiej.

Będzie nam Pani brakowało. Będzie pani godnym reprezentantem naszych pracowniczych spraw i rodziny w Parlamencie Europejskim – zakończył Piotr Duda.

Wcześniej uczestnicy na czele z Przewodniczącym Dudą oraz Premierem Mateuszem Morawieckim złożyli kwiaty pod Pomnikiem Poległych Stoczniowców w 1970 r. Kwiaty złożyli również reprezentujący Prezydenta RP Minister Paweł Mucha, Wicepremier Piotr Gliński, Ministrowie Elżbieta Rafalska oraz Jarosław Selin.

W konferencji uczestniczył Przewodniczący NSZZ Solidarność TAURON Wydobycie Waldemar Sopata.

Wydarzenie ochraniali jako służby bezpieczeństwa członkowie NSZZ Solidarność z ZG Sobieski oraz ZG Brzeszcze.

Zdjęcia z uroczystości tutaj >>>

Na podstawie: tysol.pl