Piotr Duda do premier Szydło o braku konsultacji społecznych

Krytyczny list w sprawie braku konsultacji nad projektem ustawy o podatku od sprzedaży detalicznej skierował do premier Beaty Szydło przewodniczący Rady Dialogu Społecznego Piotr Duda. Po interwencji, projekt został przesłany do RDS z prośbą o wyrażenie opinii w trybie pilnym.

Przedsiębiorcy zrzeszeni w Polskiej Sieci Handlowej Lewiatan skierowali list otwarty do premier Beaty Szydło i do parlamentu, w którym przekonują, że skutkiem wejścia w życie ustawy o podatku od sprzedaży detalicznej będzie upadek setek małych przedsiębiorców i utrata pracy przez ponad 23 tys. osób.

Przewodniczący Dialogu Społecznego Piotr Duda zwrócił się także w tej sprawie do premier Szydło. Wysłał list, w którym skrytykował m.in. to, że projekt jest rozpatrywany w trybie odrębnym, czyli bez szerszych konsultacji. „Taki tryb procedowania przeczy zapewnieniom Pani Premier o woli prowadzenia rzetelnego dialogu ze wszystkimi partnerami społecznymi” – napisał Duda.

„Z niepokojem odbieram sygnały naruszenia zasad prowadzenia dialogu społecznego, w tym naruszenie przepisów o konsultowaniu projektów aktów prawnych przez rząd” – dodał przewodniczący, który zwraca uwagę także na to, że  konsultacje ws. podatku obrotowego, na które powołuje się rząd, nie dotyczyły organizacji wymienionych w ustawie o Radzie Dialogu Społecznego. Duda zaapelował też do premier Szydło o pracę nad ustawą w normalnym trybie.

Po interwencji przewodniczącego RDS, wczoraj projekt  trafił do partnerów społecznych, z prośbą o przedstawienie opinii w trybie pilnym. Rada podejmie stanowisko na posiedzeniu plenarnym RDS 18 lutego.

tygodniksolidarnosc.com hd