Związkowcy z Taurona chcą się spotkać z ministrem skarbu

Prezydium Rady Społecznej grupy kapitałowej Tauron PE, reprezentujące organizacje związkowe z grupy kapitałowej Tauron, domagają się pilnego spotkania z ministrem skarbu państwa Andrzejem Czerwińskim.

– W związku z ostatnimi wydarzeniami i decyzjami MSP dotyczącymi grupy kapitałowej Tauron Polska Energia, prezydium Rady Społecznej, reprezentującej związki zawodowe w grupie, wnosi o pilne spotkanie z panem ministrem. Wydarzenia te i towarzysząca im atmosfera budzą niepokój załóg naszych spółek oraz reprezentujących je organizacji związkowych o nasze miejsca pracy i stawiają pod znakiem zapytania możliwość kontynuacji inwestycji, które gwarantują rozwój naszych spółek i stabilne miejsca pracy – napisali związkowcy do Andrzeja Czerwińskiego.

Związkowcy liczą na spotkanie najpóźniej do 24 sierpnia br.

Zamieszanie wokół Taurona dotyczy formy przejęcia przez tę grupę kopalni Brzeszcze. Kilka dni temu Rada Społeczna z Taurona wystosowała inny list do ministra Andrzeja Czerwińskiego w którym poparła sposób przejęcia Brzeszcz przez Tauron w formie zaproponowanej przez zarząd grupy energetycznej, czyli w poprzez publiczny przetarg.

Rada Społeczna Taurona stoi na stanowisku, że przejęcie kopalni musi odbyć się na zasadach i w oparciu o doświadczenia wypracowane w Grupie przez wiele lat, a w szczególności przez zakłady górnicze tworzące dziś Tauron Wydobycie.

Pismo do ministra tutaj >>>

Na podstawie wnp.pl