Rozmowy z premier Kopacz nie przyniosły porozumienia

Brakiem porozumienia zakończyła się poniedziałkowa tura rozmów przedstawicieli Międzyzwiązkowego Komitetu Protestacyjno-Strajkowego z panią premier Ewą Kopacz o przyszłości Kompanii Węglowej SA (KW) i całego górnictwa. Związkowcy domagali się m.in. faktycznych planów naprawczych dla zakładów, które rząd chce zlikwidować. Negocjacje zostaną wznowione, nie wiadomo jednak kiedy.

– Myśmy dzisiaj zaproponowali, że owszem, zgadzamy się, aby na czas trudnego procesu naprawczego te cztery kopalnie były czasookresowo wniesione do SRK [Spółki Restrukturyzacji Kopalń – przyp. red. SG], ale też wyraźnie podkreśliliśmy, że gdy przejdą ten proces naprawczy, muszą mieć gwarancje dalszego funkcjonowania. Rozbiło się o to, że nikt nie był nam w stanie zagwarantować, że te kopalnie będą mogły funkcjonować, nawet po głębokim procesie naprawczym, dłużej niż do 2018 roku – wyjaśniał przewodniczący Zarządu Regionu Śląsko-Dąbrowskiego NSZZ „Solidarność” Dominik Kolorz.

Rozwiązania przedstawione przez delegację rządową nie dawały, jego zdaniem, żadnej nadziei na to, że cztery kopalnie przeznaczone do likwidacji („Bobrek-Centrum”, „Brzeszcze”, „Pokój” i „Sośnica – Makoszowy”) będą funkcjonowały dłużej niż przez najbliższy rok czy półtora roku.

Termin wznowienia rozmów nie jest na razie znany. O godzinie 10. zbierze się Międzyzwiązkowy Komitet Protestacyjno-Strajkowy, by podjąć decyzje co do dalszych działań.

Przypomnijmy, że od ubiegłej środy, gdy rząd bez obiecanych konsultacji ze stroną społeczną przyjął Plan Naprawczy dla KW, na Śląsku i w Małopolsce trwają protesty przeciwko wprowadzeniu w życie tego dokumentu. Pod ziemią akcję prowadzą górnicy z ośmiu kopalń („Bobrek-Centrum”, „Brzeszcze”, „Pokój” i „Sośnica – Makoszowy”, a od wczoraj również „Chwałowice”, „Jankowice”, „Marcel” i „Rydułtowy – Anna”). Na powierzchni wspierają ich pracownicy przeróbki mechanicznej węgla i administracji oraz rodziny i mieszkańcy gmin, w których znajdują się zagrożone zakłady.

Źródło oficjalna strona Solidarności Górniczej.