Protestujący górnicy przekazali petycję przedstawicielom rządu

Górnicy protestujący na węźle kolejowym w Braniewie wśród których są również górnicy z Solidarności z TAURON Wydobycie ZG Sobieski przekazali wojewodzie warmińsko-mazurskiemu petycję do rządu, w której domagają się podjęcia zdecydowanych działań w sprawie ograniczenia nieuczciwego importu węgla kamiennego z Federacji Rosyjskiej do naszego kraju.

W petycji protestujący przypominają, że rząd wielokrotnie obiecywał górnikom wdrożenie instrumentów pozwalających powstrzymać nadmierny i nieuczciwy import węgla, który niszczy polskie górnictwo i miejsca pracy w tym sektorze.

– Niestety wszelkie deklaracje składane zarówno przez przedstawicieli resortu gospodarki, jak i przez premiera Donalda Tuska okazały się pustymi obietnicami. W sytuacji, gdy polskie spółki węglowe stoją na skraju upadku, do naszego kraju importowane są coraz większe ilości węgla. Torami, na których dzisiaj protestujemy w zeszłym roku wjechało do naszego kraju ok. 11 mln ton rosyjskiego węgla. Nie możemy dłużej tolerować takiej sytuacji. Dlatego zdecydowaliśmy się nałożyć dzisiaj obywatelskie embargo na rosyjski węgiel – napisali w petycji.

Powtórzyli postulaty, które przedstawiali podczas rozmów z poprzednim rządem. To gotowe rozwiązania, które pozwalają ograniczyć zjawisko nieuczciwego importu węgla do naszego kraju. – Chodzi przede wszystkim o wprowadzenie koncesji na handel węglem, wdrożenie systemu certyfikatów jakościowych w obrocie tym surowcem, a także ograniczenie importu węgla o niskich parametrach jakościowych, którego cena w dodatku wcale nie jest konkurencyjna w stosunku do ceny surowca wydobywanego w polskich kopalniach. Domagamy się również wprowadzenia w Polskim prawie, a zwłaszcza w ustawie o zamówieniach publicznych zapisów gwarantujących spalanie polskiego węgla w komunalnych ciepłowniach – czytamy w petycji.

– Dlatego też oczekujemy od pani premier Ewy Kopacz, że w expose wskaże konkretny termin realizacji postulatów zgłaszanych przez stronę związkową, przyjętych do realizacji przez poprzedniego premiera – podkreślili górnicy.

Blokada trwa. Górnicy oczekują na odpowiedź premier Kopacz na petycję. Od tego, kiedy ta odpowiedź nadejdzie i jaka będzie jej treść, uzależniają dalszy przebieg protestu.

Źródło oficjalna strona NSZZ Solidarność Region Śląsko – Dąbrowski.