Kazimierz Grajcarek na ZZD w ZG Sobieski

(Jaworzno 21.02.2014 r.) Na ZZD NSZZ Solidarność ZG Sobieski wystąpił szef Sekretariatu Górnictwa i energetyki Kazimierz Grajcarek. Podziękował za zaproszenie i pochwalił Solidarność z ZG Sobieski za to, że żyją związkowaniem i że zawsze można liczyć na pomoc jaworznickich związkowców.

Przewodniczący Grajcarek swą uwagę poświęcił sile związków zawodowych – Siła związków zawodowych to jest to jak związek jest zarządzany i ile ma funduszy. Solidarność jest najlepiej zarządzanym związkiem zawodowym w całej Unii Europejskiej.  – Mówił przewodniczący sekretariatu.

Nie pozostawił suchej nitki na większości pracodawców w Polsce. Mówił o głupocie tych pracodawców, którzy uważają związki zawodowe za wrogów. Nawiązał do mediów w naszym kraju, które nie są obiektywne, które tylko ogłupiają społeczeństwo.

Skrytykował obóz rządzący w RP i apelował do zebranych o mądry wybór ekip politycznych.

Nie mogło zabraknąć kwestii „pakietu klimatycznego”.  – Unia Europejska zafundowała nam politykę klimatyczną, przez to likwidują nam miejsca pracy. – Podkreślał Grajcarek. Mówił również, że politycy oszukują Polaków w sprawie energii jądrowej. Posłużył się przykładem Japonii, gdzie tak jak dziś u nas, oszukano społeczeństwo japońskie wciskając im, że energia jądrowa jest w 100 % bezpieczna. – Człowiek, co wymyśli, nigdy nie jest bezpieczne. Nie przewidziano, że przyjdzie tsunami i zniszczy infrastrukturę energetyczną. Dziś Polakom wciska się tę samą ciemnotę. – Podkreślał przewodniczący Grajcarek. – Nie dajmy się ogłupiać, informacje bieżmy stąd gdzie jest pisana prawda. – Apelował Grajcarek. – Media „głównego nurtu” prowadzą celową dezinformację społeczeństwa. – Zakończył przewodniczący SGiE.