Letnia akcja krwiodawcza

To był naprawdę wielki sukces akcji krwiodawczej organizowanej przez Klub Honorowych Dawców Krwi przy Zakładzie Górniczym Sobieski wspólnie z NSZZ Solidarność w PKW S.A. ZG Sobieski.

W piątek 13 lipca na parkingu przed stołówką szybu Piłsudski Zakładu Górniczego Sobieski w godzinach od 800 do 1400 po raz kolejny została przeprowadzona akcja krwiodawcza. Zbiórka krwi przerosła oczekiwania organizatorów, tak dużego zainteresowania ze strony pracowników ZG Sobieski jeszcze nie było. Chętnych do oddania krwi zgłosiło się przeszło 90 osób a krwi oddano ponad 39 litrów brutto.

Jeżeli ktoś z terenu naszego miasta Jaworzna potrzebowałby krwi, to proszę się zgłaszać do NSZZ Solidarność na szybie Piłsudski ZG Sobieski. – Mówił Przewodniczący NSZZ Solidarność w PKW S.A. Waldemar Sopata. – Możemy ze wskazaniem na osobę potrzebującą przekazać krew. – Kontynuował Przewodniczący.

Nie od dziś wiadomo, iż w okresie letnim w stacjach krwiodawczych zaczyna brakować krwi. –  Wiemy, że okres wakacji to większe natężenie ruchu na ulicach i co za tym idzie więcej wypadków i ta krew jest potrzebna – komentował Antoni Rutkowski z jaworznickiego PCK. Akcja ta pokazuje jak wrażliwi są górnicy z ZG Sobieski, którzy zdają sobie sprawę, iż i oni lub ktoś z ich rodziny mogą potrzebować tego bezcennego płynu. Prezes Południowego Koncernu Węglowego S.A. Pan Kazimierz Grzechnik pochwala organizację takich akcji. – Pan Prezes odpowiedział mi, że nikomu normalnie myślącemu nie trzeba tłumaczyć, co robi krew, że ratuje zdrowie i życie ludzkie. Mówiłem Prezesowi Grzechnikowi, że ta akcja przyhamuje pewne kwestie w zakładzie. Jednak szczerze mówiąc nie przypuszczałem, że krew będzie chciało oddać 90 osób. – Podsumował całą akcję Przewodniczący Waldemar Sopata.

Dziękujemy wszystkim, którzy tego dnia oddali ten niepowtarzalny dar życia, również tym, którzy chcieli oddać krew a z przyczyn niezależnych od siebie nie mogli oddać krwi. Dziękujemy również dyrekcji ZG Sobieski za udostępnienie miejsca n a postój autokaru Regionalnego Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa z Katowic i za wyrażenie zgody na przeprowadzenie akcji na terenie zakładu.

To nie koniec zbiórek krwi w tym roku, kolejna akcja będzie zorganizowana 14 września i postaramy się, aby przebiegła sprawniej. Już dziś zachęcamy do uczestnictwa w tej akcji. Informujemy również, że w ZG Sobieski powstał Klub Honorowych Dawców Krwi chętnych do wstąpienia w szeregi klubu prosimy o kontakt w siedzibie NSZZ Solidarność na szybie Piłsudski.

Jeszcze raz wszystkim, którzy przyczynili się do tego sukcesu serdeczna Bóg Zapłać.

Zdjęcia z letniej akcji krwiodawczej 13.07.2012 r. >>>