Druga rocznica pogrzebu Pary Prezydenckiej

W środę 18 kwietnia w Krakowie odbyły się obchody drugiej rocznicy pogrzebu Marii i Lecha Kaczyńskich. Uroczystości rozpoczęły się od mszy św. w katedrze wawelskiej.  W świątyni obecni byli Jarosław Kaczyński, Marta Kaczyńska wielu polityków PIS. W nabożeństwie uczestniczył także Tomasz Sakiewicz, redaktor naczelny „Gazety Polskiej”. Byli też bliscy ofiar katastrofy smoleńskiej, między innymi Małgorzata Wassermann. We mszy było wiele pocztów sztandarowych z zakładów pracy. Naszą Komisję Zakładową reprezentowały dwa poczty. Przed katedrą zgromadziły się setki osób, które nie zmieściły się w świątyni. Wiele z nich miało biało-czerwone opaski na ramionach i flagi narodowe.

W homilii biskup pomocniczy archidiecezji krakowskiej Jan Szkodoń wezwał do obrony krzyża. Wspominając Katyń, wspominając Smoleńsk, patrzmy na krzyż – powiedział.

Po mszy św. uczestnicy zeszli pod Krzyż Katyński gdzie złożono wiązanki kwiatów i oddano hołd zamordowanym Polakom. Pod Krzyżem Katyńskim rozpoczęło się przemówienie Jarosława Kaczyńskiego. Prezes PiS podziękował „Gazecie Polskiej, Tomaszowi Sakiewiczowi, Klubom „GP” oraz Solidarności. Pozostało dziedzictwo, pozostał testament – testament prosty: Lech Kaczyński i zawsze wspierająca go Maria chcieli jednego, chcieli niepodległej Polski, chcieli Polski sprawiedliwej. Chcieli Polski, w której obowiązuje sprawiedliwe prawo, przestrzegane także przez tych, którzy rządzą. Chcieli Polski solidarnej, bo bez solidarności między ludźmi niczego tak naprawdę zbudować się nie dapowiedział Jarosław Kaczyński. – W Polsce mamy coraz więcej tego, co można nazywać, jako odbudowa społecznego dobra. Dobro w Polsce musi zwyciężyć, jest coraz silniejsze, ale to dobro jest związane ściśle z prawdą. I ta prawda, jak już mówiła mec. Małgorzata Wassermann, jest coraz bliżej. I dojdziemy do tej prawdy. Ale musimy też pamiętać, że prawda, solidarność to także umiejętność oddzielenia dobra od zła dodał brat śp. Lecha Kaczyńskiego.

Członkowie Solidarności z naszego zakładu starają się zawsze uczestniczyć w patriotycznych uroczystościach, dlatego nie mogło nas tam zabraknąć. Po 10 kwietnia 2010 r. oddaliśmy hołd Parze Prezydenckiej w Warszawie. To dla nas zaszczyt być tam gdzie głoszona jest prawda.

2 rocznica pogrzebu Pary Prezydenckiej Kraków 18.04.2012 r. >>>