Brak fachowców zagraża bezpieczeństwu pracy

Musimy zmienić politykę zatrudnienia, zamiast czekać na doświadczonych pracowników z innych kopalń, rozpocząć przyjmowanie ludzi młodych i przygotowywać ich do pracy – ostrzegają związkowcy z Południowego Koncernu Węglowego w Jaworznie.

– Zaczyna brakować fachowców, począwszy od dozoru, poprzez elektryków, górników i ślusarzy. Te cztery grupy zawodowe są niezbędne do zapewnienia bezpieczeństwa pracy i utrzymania produkcji
– mówi Waldemar Sopata, przewodniczący Solidarności w koncernie. Związkowcy podkreślają, że rok 2010 był pierwszym w historii spółki, w którym odstąpiono od wcześniejszej polityki zatrudnienia i bieżącego zastępowania kadr. Tymczasem z firmy cały czas odchodzą pracownicy z najwyższymi kwalifikacjami i doświadczeniem.

– W ciągu kilku ostatnich miesięcy odeszło kilkadziesiąt osób, a na ich miejsce przyjętych zostało zaledwie kilku nowych pracowników
– dodaje przewodniczący Solidarności w koncernie. Sopata przyznaje, że kilka dni temu w masmediach pojawiła się informacja o zamiarze przyjęcia do koncernu 600 wykwalifikowanych pracowników z innych kopalń województwa śląskiego. Jednak, przeprowadzenie tak dużego naboru w krótkim czasie jest mało prawdopodobne. – Cały czas czekamy na fachowców, a tych fachowców na rynku nie ma. Oczywiście najlepiej byłoby, gdyby pojawili się górnicy i elektrycy z doświadczeniem, ale trudno się łudzić, że nagle zgłosi się aż tyle wykwalifikowanych osób – dodaje.

Dlatego zdaniem związkowców należy zmienić politykę zatrudnienia, rozpocząć przyjęcia ludzi młodych i przygotowywać ich do pracy. I to jak najszybciej, póki są jeszcze fachowcy, którzy potrafią podzielić się swoją wiedzą i doświadczeniem. Tym bardziej, że jest to proces trwający kilka miesięcy, a nawet lat, uwarunkowany przepisami. Nikt z dnia na dzień nie zostanie mechanikiem, elektrykiem, czy górnikiem. Dlatego Solidarność wielokrotnie zwracała uwagę na ten problem. – Kilka razy na radzie społecznej apelowaliśmy do zarządu Tauronu jak również na spotkaniach z zarządem PKW S.A. o zmianę polityki kadrowej – podkreśla Waldemar Sopata.