14 litrów krwi w majowej akcji krwiodawczej

Przy zachowaniu nadzwyczajnych środków ostrożności w piątek 29 maja na parkingu stołówki szybu Piłsudski w ZG Sobieski w Jaworznie odbyła się kolejna w tym roku akcja krwiodawcza zorganizowana wspólnie przez NSZZ Solidarność TAURON Wydobycie ZG Sobieski oraz Klub Honorowych Dawców Krwi przy ZG Sobieski.

Choć oswoiliśmy się już z obecnością koronawirusa jest on wciąż niebezpieczny, obecnie krwiodawcy przed oddaniem krwi przechodzą wstępną kwalifikację, mierzona jest im temperatura, która nie może przekraczać 37,3 st. C. Krwiodawcy wypełniają wstępną ankietę, dezynfekują ręce. Po wstępnej kwalifikacji Krwiodawca zostaje zarejestrowany i podlega kolejnej kwalifikacji na dotychczasowych zasadach.

Ważne, aby osoba oddająca krew w ciągu ostatnich 14 dni nie przebywała poza granicą RP, jak wcześniej pisaliśmy nie może mieć podwyższonej temperatury, nie ma objawów infekcji oraz nie jest objęta kwarantanną ani nadzorem epidemiologicznym. W ciągu ostatnich 14 dni nie miała kontaktu z osobą z potwierdzonym zakażeniem koronawirusem.

Krwiodawcy byli zdyscyplinowani za co z góry im dziękujemy. Zachowywali odpowiednie odstępy, mieli własne maseczki. Krwiodawcy dobrze zdają sobie sprawę, że ich krew jest na wagę złota. Bez ich ofiarności wiele osób nie mogłoby podjąć odpowiedniego leczenia przy chorobach nowotworowych, skomplikowanych zabiegach chirurgicznych i wielu innych.

Jak zwykle i tym razem nie zawiedli. W majowej akcji krwiodawczej, krew oddało 32 Honorowych Krwiodawców, a oddali jej ponad 14 litrów. Chętnych było 41 osób, niestety z różnych względów 9 dawców nie mogło tego dnia poddać się zabiegowi oddania krwi.

W tym roku była to czwarta akcja krwiodawcza zorganizowana wspólnie przez NSZZ Solidarność w TAURON Wydobycie ZG Sobieski oraz Klub Honorowych Dawców Krwi przy ZG Sobieski, kwietniowa akcja z powodu wybuchu pandemii nie odbyła się, Regionalne Centra Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa nie miały z początku epidemii opracowanych procedur. Obecnie oprócz dezynfekcji rąk, założonych maseczek, pomiaru temperatury oraz podwójnej kwalifikacji w autokarze do poboru krwi, donacji może być poddanych jedynie 2 krwiodawców, choć autokar posiada 3 stanowiska do donacji.

Jak brzmi jedno z haseł Regionalnego Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa z Katowic „słodko jest pomagać” dlatego dziękujemy Tym wszystkim, którzy bezinteresownie pomagają nam w zorganizowaniu tych zbiórek krwi, dyrekcji ZG Sobieski za pozwolenie na przeprowadzenie tych akcji na terenie firmy, Pani Agacie Jasickiej, która zawsze udostępnia lokum dla krwiodawców oraz ekipy pobierającej krew, a także, która zawsze zapewnia krwiodawcom napoje. Dziękujemy służbom ochrony ZG Sobieski za zabezpieczenie miejsca dla autokaru do poboru krwi. Szczególne podziękowania kierujemy do naszych bohaterów, do anonimowych osób, którzy oddają krew. To dzięki Nim akcje te mają sens i upewniają nas w organizowaniu tych akcji. Bóg Wam zapłać!

Zapraszamy na kolejne zbiórki krwi organizowane przez NSZZ Solidarność TAURON Wydobycie ZG Sobieski oraz Klub Honorowych Dawców Krwi przy ZG Sobieski.

Dział informacji NSZZ Solidarność ZG Sobieski.