Karczma Piwna NSZZ Solidarność ZG Sobieski AD 2019

Od lat nieodłącznym elementem obchodów barbórkowych są karczmy piwne. Spotkanie te  w szczególności związane są z branżą górniczą i mają swój stały przebieg.

Jak co roku w pierwszą sobotę po „barbórce” w sali biesiadnej szybu Piłsudski w TAURON Wydobycie S.A. odbyła się karczma piwna NSZZ Solidarność ZG Sobieski.

Imprezę otworzył  Przewodniczący największego związku zawodowego w TAURON Wydobycie Waldemar Sopata witając przybyłych gości. Zanim przystąpiono do oficjalnych karczemnych obchodów, przewodniczący poprosił przybyłych o uczczenie minutą ciszy tych górników, którzy w ostatnim roku odeszli na wieczną szychtę, zwłaszcza naszego kolegę Kazimierza Wijaczkę, który dzień przed karczmą nagle odszedł od nas.

Następnie przewodniczący Sopata oddał głos kabaretowi Jestem z Piekar Śląskich, który przejął rządy na biesiadnikami. Po odśpiewaniu hymnu górniczego i powołaniu Prezydium karczmy gwarkowie przystąpili do rywalizacji między ławami.

Nieodłącznym elementem, każdej karczmy NSZZ Solidarność ZG Sobieski jest tradycyjny skok przez skórę. Jest to symboliczne przyjęcie w poczet gwarków nowo przyjętych górników.

Ważnym elementem każdej karczmy piwnej jest sztafeta piwna oraz wybór „Króla Piwnego” gwarka, który w najszybszym czasie wypije kufel piwa. W tym roku tytuł „Króla Piwnego” przypadł dla Miłosza Palki.

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie DSC_8073.png

Jak zwykle karczmę NSZZ Solidarność ZG Sobieski zaszczyciła liczna grupa gości zaproszonych. W tym roku mieliśmy przyjemność gościć Przewodniczącego Komisji Krajowej NSZZ Solidarność Piotra Dudę wraz z zastępcą Bogdanem Bisiem, Prezesa TAURON Polska Energia S.A. Pana Filipa Grzegorczyka, wiceprezesa tej spółki, a zarazem szefa Rady Nadzorczej TAURON Wydobycie S.A. Pana Marka Wadowskiego. Gościliśmy również Przewodniczącego Krajowego Sekretariatu Górnictwa i Energetyki Jarosława Grzesika, Przewodniczącego Krajowej Sekcji Górnictwa Węgla Kamiennego Bogusława Hutka, Waldemara Krenca Przewodniczącego NSZZ Solidarność regionu Łudzkiego, Jacka Strączyńskiego Przewodniczącego regionu Częstochowskiego NSZZ Solidarność, Mieczysława Jurka Przewodniczącego regionu Zachodniopomorskiego, a także Marek Bogusz szef NSZZ Solidarność regionu Podbeskidzie. Oczywiście nie mogło zabraknąć Prezesów TAURON Wydobycie z Panem Prezesem Tomaszem Cudnym na czele, Przewodniczących NSZZ Solidarność z jaworznickich zakładów pracy. Bawili się z nami również przedstawiciele samorządu lokalnego, jaworzniccy Radni z Przewodniczącym Rady Tadeuszem Kaczmarczykiem. Obecny był również wicemarszałek województwa Śląskiego Pan Dariusz Starzycki  i wielu innych zacnych i znamienitych gości, których jeszcze przez dłuższą chwilę byśmy tu wymieniali.

Wszyscy bawili się przez prawie pięć godzin, a impreza zakończyła się tradycyjną anarchią piwną, podczas której każdy uczestnik zabawy może pić ile chce.

Wszystkim uczestnikom tegorocznej karczmy piwnej serdecznie dziękujemy, za zabawę na najwyższym poziomie, szczególnie członkom NSZZ Solidarność ZG Sobieski. Dziękujemy kabaretowi Jestem z Piekar Śląskich za oprawę imprezy i już dziś zapraszamy za rok.

Szczęść Boże!!!