Manifestacja przed warszawską siedzibą PGE

W piątek 5. października odbyła się manifestacja przed warszawską siedzibą PGE przy ul. Mysiej. Następnie manifestanci przeszli ulicami Bracką, Żurawią i Kruczą przed Ministerstwo Energii.

Protest to efekt braku reakcji rządu na łamanie praw pracowniczych przez władze PGE Polskiej Grupy Energetycznej SA.

W siedzibie PGE organizatorzy manifestacji wręczyli szefostwu spółki petycję z żądaniami natychmiastowego zaniechania łamania praw pracowniczych i związkowych oraz przystąpienie do rzetelnego dialogu.

Przed Ministerstwem Energii do manifestantów wyszedł Minister Energii Krzysztof Tchórzewski, który wysłuchał przedstawicieli NSZZ Solidarność i zapewnił zebranych o dobrej woli z jego strony do załatwienia problemów w PGE, następnie Pan Minister zaprosił do siedziby ministerstwa organizatorów manifestacji.

Organizatorem akcji była Rada Krajowego Sekretariatu Górnictwa i Energetyki NSZZ „Solidarność”. Jeśli akcja nie przyniesie rezultatu, 19 października odbędzie się manifestacja przed gmachem Ministerstwa Energii, a Sekretariat poprosi o wsparcie cały Związek.

W manifestacji brała udział liczna grupa członków NSZZ „Solidarność” ZG Sobieski, którzy zabezpieczali manifestację jako służby porządkowe.

Zdjęcia z manifestacji tutaj >>>