II marsz Żołnierzy Wyklętych

Pamięci bohaterskich żołnierzy konspiracji niepodległościowej, którzy po oswobodzeniu się spod niemieckiego jarzma, stawili czoło sowieckiemu okupantowi i jego poplecznikom, poświęcony jest każdego roku 1 marca – kiedy to obchodzony jest Narodowy Dzień Pamięci Żołnierzy Wyklętych. W Jaworznie głównym punktem tegorocznych obchodów był II Jaworznicki Marsz Pamięci Żołnierzy Wyklętych.

Uroczystość rozpoczęła się uroczystą Mszą Świętą w kościele Św. Barbary na Podłężu.

Kazanie wygłosił  ksiądz Lucjan Bielas, który oprócz bardzo emocjonalnych słów na temat osób, walczących do końca z oprawcami, traktowanych przez władze PRL jak odszczepieńcy, zmuszonych do ukrywania się w lasach, w warunkach urągających ludzkiej godności, a złapani – skazani na śmierć bez nawet pozorów osądzenia.

Ksiądz nawiązał również do czasów obecnych kiedy to przyznanie się do zdrady mogłoby być swego rodzaju rozgrzeszeniem, nie jest brane pod uwagę przez ludzi zbyt dumnych, zapatrzonych w siebie, nieumiejących wypowiedzieć słów dziękuję, proszę, przepraszam.

Po mszy wszyscy zgromadzeni uczcili pamięć poległych II Jaworznickim Marszem Pamięci Żołnierzy Wyklętych oraz złożeniem kwiatów pod pomnikiem Niepodległości.

Marsz był wyjątkowym hołdem, – odbył się w zimnie, w padającym śniegu i deszczu – to niebo płakało nad ofiarami totalitarnego ustroju.

Wśród uczestników marszu było wielu przedstawicieli NSZZ Solidarność, którzy szli ulicami Jaworzna z sztandarami. W ten sposób mogli oddać hołd „Wyklętym”. Solidarność to związek zawodowy, który uczestniczy w wielu uroczystościach patriotycznych wystawiając poczty sztandarowe w takich obchodach.

Na podstawie www.mojejaworzno.pl.