To jest referendum obywatelskie! Pikieta przed parlamentem 4 września

Wniosek Prezydenta RP o przeprowadzenie dodatkowego referendum  trafił do Senatu i zostanie rozpatrzony w piątek 4 września. „Solidarność” organizuje tego dnia pikietę przed parlamentem.

Prezydent skierował do Senatu projekt postanowienia o zarządzeniu ogólnokrajowego referendum, które miałoby się odbyć 25 października br. w dniu wyborów parlamentarnych. Polacy mieliby odpowiedzieć na trzy pytania: czy są „za obniżeniem wieku emerytalnego i powiązaniem uprawnień emerytalnych ze stażem pracy”, czy są „za utrzymaniem dotychczasowego systemu funkcjonowania Państwowego Gospodarstwa Leśnego Lasy Państwowe” i czy są „za przywróceniem powszechnego ustawowego obowiązku szkolnego od siódmego roku życia”.

Komisja Krajowa podjęła decyzję o przeprowadzeniu tego dnia pikiety przed Sejmem, w trakcie której związkowcy będą się domagać od senatorów pozytywnej decyzji w sprawie wniosku prezydenta Dudy.

– Atakuje się prezydenta za to, czego nie zrobiła koalicja rządowa PO i PSL – mówi Piotr Duda, szef „Solidarności” – Referendum z pytaniami obywatelskimi nie jest referendum partyjnym. To jest referendum obywatelskie. W bardzo ważnych sprawach dla społeczeństwa. Mam nadzieję, że senat uszanuje to, co pan prezydent chce zrobić, czyli dać się wypowiedzieć społeczeństwu i uszanować wolę milionów obywateli. Dlatego w piątek jedziemy dopilnować w Warszawie, jak zagłosują panowie senatorowie – zapowiada lider Związku.

hd

Źródło strona KK NSZZ Solidarność.