Komorowski skłamał, projektu nie ma!

Nie wpłynął do konsultacji zapowiadany przez Prezydenta projekt ustawy dotyczący wprowadzenia kryterium 40 lat stażu pracy, uprawniającego do emerytury. Szef Związku Piotr Duda w swoim oświadczeniu stwierdził, że takiego projektu nie było, a deklaracja o wniesieniu ustawy do Sejmu była kolejnym kłamstwem Bronisława Komorowskiego na potrzeby toczącej się kampanii wyborczej.

Warto przypomnieć, że projekt miał być wniesiony do sejmu w środę, a najpóźniej w czwartek. Tymczasem w środę przedstawiciel „Solidarności” otrzymał od prezydenckiej minister Ireny Wóycickiej zaproszenie do Pałacu Prezydenckiego na konsultacje dot. założeń do ustawy. Już wtedy zwracaliśmy uwagę, że skoro konsultacje mają dotyczyć założeń, to projektu nie ma. Jeszcze podczas wczorajszej debaty telewizyjnej Bronisław Komorowski zapewniał, że do końca dzisiejszego dnia pracy, projekt ustawy zostanie przesłany partnerom społecznym. Tak się nie stało.

Zdaniem Piotra Dudy mamy do czynienia z żenującym spektaklem, który nie tylko dyskwalifikuje takiego kandydata, ale – co gorsze – podważa powagę sprawowanego przez niego urzędu Prezydenta RP.

Źródło strona KK NSZZ Solidarność.