I Turniej Piki Nożnej o Puchar Komendanta KMP w Jaworznie

Drużyna NSZZ Solidarność ZG Sobieski zajęła trzecie miejsce w pierwszym Turnieju Piłki Nożnej o Puchar Komendanta Miejskiego Policji w Jaworznie.

W sobotę 27 czerwca na boisku przy Gimnazjum nr 1 w Jaworznie odbył się turniej piłkarski, którego organizatorem był Komendant Miejski Policji w Jaworznie. Rozgrywki przyciągnęły do Jaworzna wiele drużyn policyjnych, ale i złożonych z pracowników instytucji, związków zawodowych, zakładów pracy.

A więc do zawodów przystąpiły KMP Jaworzno – dwie drużyny, NSZZ Solidarność ZG Sobieski, KMP Mysłowice, KMP Sosnowiec, OPP Katowice, Oświata Jaworzno, KPP Bieruń, Państwowa Straż Pożarna Jaworzno, PSV Podłęże, KWP Kraków, KMP Tarnowskie Góry – dwie drużyny, MPWiK Jaworzno, KMP Bytom, KPP Lubliniec, Areszt Śledczy Mysłowice.

Piłkarze NSZZ Solidarność ZG Sobieski byli faworytami tego turnieju jednak piłka rządzi się swoimi prawami. Z grupy zawodnicy Solidarności wyszli z pierwszego miejsca trzy razy wygrywając i raz remisując.

W meczu ćwierćfinałowym piłkarze Solidarności spotkali się z zawodnikami Oświaty Jaworzno pokonując ich 6 do 2.  W półfinale Solidarność ZG Sobieski zmierzyła się z drużyną KWP z Krakowa. Mecz obfitował w wiele sytuacji i był na bardzo wysokim poziomie. Dochodziło do wielu fauli, a w konsekwencji sędzia musiał studzić gorące temperamenty zawodników dyktując po czerwonej kartce dla piłkarzy z obu zespołów. Mecz zakończył się remisem 3 do 3, a o zwycięstwie zadecydowały żuty karne, w których piłkarze z Solidarności ZG Sobieski ulegli policjantom z Krakowa. W drugim półfinale naprzeciw siebie stanęły zespoły KMP Jaworzno oraz Aresztu Śledczego Mysłowice. W starciu tym lepsi okazali się piłkarze z Aresztu Śledczego z Mysłowic pokonując jaworznickich policjantów 3 do 2.

W meczu o trzecie miejsce z wynikiem 4 do 1 zwyciężyła drużyna NSZZ Solidarność ZG Sobieski pokonując  zawodnikami KMP z Jaworzna. Finał natomiast należał do piłkarzy z KWP z Krakowa, którzy pokonali drużynę z Aresztu Śledczego z Mysłowic 3 do 2.

I tak pierwsze miejsce zajęli przedstawiciele policji z Krakowa, drudzy byli piłkarze z Aresztu Śledczego z Mysłowic na miejscu trzecim znaleźli się zawodnicy NSZZ Solidarność ZG Sobieski natomiast czwarte miejsce przypadło piłkarzom z KMP z Jaworzna.

Fotorelacja z turnieju tutaj >>>