3 etap 26 Wyścigu Solidarności i Olimpijczyków

Czech Alois Kankovsky, torowy mistrz świata w omnium z 2007 roku zwyciężył w 3 etapie 26 Wyścigu Solidarności i Olimpijczyków, drugi na mecie był Ukrainiec Witalija Buca, natomiast trzeci przejechał linię mety Polski kolarz Pawła Franczaka.

2 lipca jaworznicki rynek zmienił się  nie do poznania dostosowując się do potrzeb wyścigu kolarskiego. Doskonały komentarz prowadzącego imprezę, dziennikarza stacji Eurosport udzielał się jaworznianom, a kiedy z ust człowieka będącego u nas chyba po raz pierwszy, a który poznał dziesiątki, może setki albo więcej miast na świecie padają słowa zachwytu o naszym rynku, to naprawdę dusza się raduje.

Jaworznianie nie zawiedli, licznie dopingowali kolarzy wzdłuż trasy wyścigu. Najgłośniej jednak było na samej mecie.

Nie tylko kolarze zawitali tego dnia do Jaworzna. Wśród gości pojawili się byli kolarze i inni sportowcy oraz władze miasta z prezydentem Pawłem Silbertem na czele wraz z zastępcami. Była również liczna grupa działaczy NSZZ Solidarność, którzy byli inicjatorami tej imprezy. Do Jaworzna zawitał zastępca przewodniczącego NSZZ Solidarność Regionu Śląsko – Dąbrowskiego Mirosław Truchan.

Uroczystych dekoracji zwycięzców dokonywali między innymi prezydent Jaworzna Paweł Silbert, Przewodniczący Jaworznickiej Solidarności Waldemar Sopata, a także zastępca przewodniczącego Regionu Śląsko – Dąbrowskiego NSZZ Solidarność Mirosław Truchan.

Po dekoracji kolarzy przewodniczący Komitetu Organizacyjnego Wyścigu Waldemar Krenc, zarazem przewodniczący NSZZ Solidarność Regionu Ziemia Łódzka wręczył pamiątkowe statuetki oraz koszuli prezydentowi Pawłowi Silbertowi, przewodniczącemu NSZZ Solidarność miasta Jaworzno Waldemarowi Sopacie, a także Mirosławowi Truchanowi, dziękując za przyczynienie się do zorganizowania mety wyścigu w Jaworznie.

Film ze strony www.mojejaworzno.pl

Zdjęcia z finiszu >>>