Protest górniczych emerytów przed Kompanią Węglową

Kilkuset emerytów górniczych i wdów po górnikach uczestniczyło 12 listopada w demonstracji  przed siedzibą Kompanii Węglowej, protestując przeciwko uchwale zarządu spółki o odebraniu im zapisanego w Karcie Górnika prawa do bezpłatnego węgla.

Bronisław Skoczek, przewodniczący Regionalnej Sekcji Emerytów i Rencistów, organizator protestu podkreślał, że świadczenie w postaci bezpłatnego węgla to uprawnienie, które emeryci nabyli podczas wieloletniej pracy w kopalniach i odebranie im tego świadczenia stanowi naruszenie prawa.  – Deputat węglowy emeryci górniczy otrzymywali w sanacyjnej Polsce, za czasów okupacji hitlerowskiej, a następnie w PRL, a teraz w wolnej Polsce próbuje się nas tego deputatu pozbawić. W perfidny sposób sięga się do kieszeni emerytów – mówił Skoczek.

Zaznaczył, że emeryci mają świadomość, w jak trudnej kondycji finansowej znalazła się branża i gdy w lutym zarząd podjął decyzję o czasowym zawieszeniu wypłaty części deputatu, nie było fali protestów. – Uważaliśmy, że jeżeli my zrezygnujemy z części węgla, pozwoli to uratować miejsca pracy dla młodych ludzi. Teraz jednak zarząd posunął się za daleko, w sposób jednostronny i bez konsultacji podjął uchwałę o pozbawieniu nas prawa do bezpłatnego węgla. Deputat to nie jest żaden przywilej, tylko część naszego świadczenia emerytalnego, na które ciężko przez lata pracowaliśmy – powiedział Skoczek.

Dodał, że decyzja o zabraniu emerytom prawa do bezpłatnego węgla z pewnością nie zapadła bez przyzwolenia właściciela Kompanii, czyli rządu. Zapowiedział, że emeryci będą walczyć o przejęcie wypłaty deputatu przez Skarb Państwa.

Szef śląsko-dąbrowskiej Solidarności Dominik Kolorz zapowiedział, że związek udzieli wszystkim członkom emeryckiej „S” pomocy prawnej przy kierowaniu pozwów wobec Skarbu Państwu o wypłatę należnych świadczeń.  Podkreślił też, że na tej jednej demonstracji protest się nie skończy i dodał, że już niedługo emeryci górniczy ze wszystkich spółek węglowych i obecni pracownicy górnictwa będą razem walczyć o swoje prawa. – Wszystko na to wskazuje, że wspólnie będziemy musieli odwiedzić Warszawę. I pokojowo już nie będzie – powiedział przewodniczący śląsko-dąbrowskiej „S”.

Jarosław Grzesik, przewodniczący górniczej Solidarności podkreślał, że zarząd nie tylko odebrał emerytom węgiel, ale planuje też odebranie części składników płac pracownikom Kompanii Węglowej. – Pewnie w ślad za Kompanią pójdą pozostałe spółki węglowe. I tu potrzebna jest nasza determinacja i wspólne działanie – mówił Grzesik. – Emerytów górniczych w Kompanii jest 170 tys., a pracowników 40 tys. i jest jasne, że na swoich barkach nie utrzymają emeryckiego deputatu. Ale od tego jest państwo, od tego jest budżet państwa, aby przedsiębiorcom i pracownikom w tym pomóc – zaznaczył szef górniczej „S”.

Przewodniczący śląsko-dąbrowskiej Solidarności przypomniał, że 16 listopada rządzący będą bardzo uważnie przyglądać się wyborom samorządowym na Śląsku i to ważny moment, aby przy urnie wyborczej wyrazić swój pogląd wobec działań obecnej władzy. – Jeśli znowu wygrają ludzie z partii rządzącej, to powiedzą, że nie zależy im na tych 170 tysiącach emerytów i 100 tysiącach górnikach, bo przecież i tak na Śląsku dostają miliony głosów. Dlatego proszę Was, abyście przekonali tych nieprzekonanych, aby na tzw. obywatelską partię już nie głosować – zaapelował przewodniczący.

Pod koniec pikiety przedstawiciele Regionalnej Sekcji Emerytów i Rencistów przekazali prezesowi Kompanii Węglowej petycję protestacyjną. Po zakończeniu demonstracji odwiedzili też wojewodę śląskiego i przekazali mu  list, w którym zaapelowali o włączenie się wspólnie ze związkami zawodowymi i pracodawcami do działań zmierzających do jak najszybszego przejęcia przez Skarb Państwa wypłaty deputatów węglowych dla emerytów.

Wśród protestujących jak zwykle nie mogło zabraknąć górniczych emerytów zrzeszonych w Solidarności Emerytów i Renistów KWK Jaworzno, których wspomagali górnicy z ZG Sobieski.

Zdjęcia z manifestacji tutaj >>>

Źródło oficjalna strona NSZZ Solidarność Region Śląsko – Dąbrowski.