Do załogi ZG Sobieski

– Proszę Wszystkich tych, którzy rozsiewają plotki żeby nie powtarzali głupot. – Tymi słowami zareagował przewodniczący NSZZ Solidarność w ZG Sobieski Waldemar Sopata na pojawiające się nieprawdziwe informacje jakoby ZUZP miał obowiązywać tylko do końca bieżącego roku. – Chyba, że może komuś zależeć żeby oswoić załogę, że może nie być barbórki, 14 – stki. – Informował przewodniczący Sopata załogę szybu Piłsudski.

Przewodniczący Solidarności w ZG Sobieski wytłumaczył pracownikom, że ZUZP jest bezterminowy, aczkolwiek nie oznacza to, że nie można go wypowiedzieć i być może te rozsiewane plotki to sondowanie nastrojów pracowników firmy. – To czy pewne uprawnienia będą obowiązywały, zależy wyłącznie od nas – mówił przewodniczący. – Może przyjść taki moment, że ktoś postanowi te rzeczy wypowiedzieć i tylko od naszej postawy, od naszej determinacji będzie zależało to czy uda się pewne uprawnienia utrzymać. – Kontynuował szef Solidarności z Sobieskiego. – Boli to, że niektórzy koledzy związkowcy takie głupoty powtarzają. Nie mają wiedzy, siedzą w biurach i psują dobra atmosferę w firmie.

Przewodniczący Waldemar Sopata mówił w dalszym ciągu o emerytowanych górnikach, którzy podejmują pracę w firmach zewnętrznych na dole, że psują dobre imię górników i że to, co wyczyniają to jest draństwo. –  Jak ktoś dorobił szczęśliwie emerytury to niech się nie pcha na dół z powrotem – apelował. Mówił, że sprawę emerytów górniczych, którzy podejmują pracę na dole w firmach zewnętrznych poruszy na Sekcji Górnictwa Węgla Kamiennego, aby stworzyć takie zapisy by jak jakiś emeryt na nowo podejmie pracę na dole był pozbawiany w całości deputatu węglowego i funduszu socjalnego. – Niech im węgiel dadzą te spółki, w których pracuję na emeryturach. – Grzmiał przewodniczący.

Przewodniczący NSZZ Solidarność w ZG Sobieski przypomniał także zeszłoroczny strajk generalny na śląsku i znakomitą postawę załogi Sobieskiego. Zaznaczył jednak – Jeżeli pewnych rzeczy nie obronimy w gabinetach to wyjdziemy do Was i zwrócimy się o poparcie tak jak było to rok temu. Powiedział także, że trwają pracę nad Ponadzakładowym Układem Zbiorowym Pracy dla całej grupy TAURON, ale że wcale nie oznacza to, że nasz układ przestanie obowiązywać. Przypomniał jeszcze raz pracownikom ZG Sobieski – tyle będziemy mieć ile sami zawalczymy. Skończyły się czasy, że ktoś za nas się upomni i zawalczy.