Strajk

Dwugodzinny strajk generalny w Południowym Koncernie Węglowym S.A. przeszedł do historii. Był to zryw załogi od niepamiętnych czasów. Strajk w ZG Sobieski odbył się bez żadnych incydentów. Komitet Strajkowy był zmuszony prosić kilu górników, aby zjechali do zabezpieczenia kopalni.

Strajk rozpoczął się od masówek na obydwu szybach. – To, że Wy tu jesteście, że nas popieracie, odbieramy to, jako mandat zaufania. – Mówił przewodniczący Solidarności w ZG Sobieski Waldemar Sopata. – Jeżeliby się krzywda działa, mamy ten mandat i gdyby była potrzeba powtórzenia takiej akcji jak dzisiaj to się do Was zwrócimy. Z takim przekazem idziemy do Zarządu, do właścicieli do Tauronu, że źle się dzieje i mamy wasz glejt do działania. – Kontynuował szef Solidarności z Sobieskiego. Masówka poświęcona była sytuacji w kraju, arogancji Rządu, ciężkim warunkom młodych ludzi. O patologii umów śmieciowych i wielu problemach, które niczym nowotwór zżerają nasz kraj. Gro uwagi poświęcono sytuacji w Południowym Koncernie Węglowym S.A. oraz w Grupie TAURON. Dużo mówione było o negocjacjach płacowych, które zmierzają w złą stronę i być może będzie potrzeba zwrócenia się do załogi o pomoc. To właśnie o tym glejcie mówił Przewodniczący Sopata.

W Zakładzie Górniczym Sobieski do strajku przystąpiły prawie wszystkie organizacje związkowe działające na Sobieskim. Do Komitetu Strajkowego nie wszedł nowopowstały pseudo związek zawodowy, który nie wiadomo, kogo reprezentuje i z czyjej inspiracji powstał. Ten pseudo związek ( może bardziej biuro podróży) nic nie może na zakładzie, nie jest nawet stroną w pracach ZUZP, może jedynie zorganizować sobie jakąś wycieczkę, a w sprawach pracowniczych ma niewiele do powiedzenia.

Dziękujemy wszystkim, którzy poparli strajk, Wam wszystkim, którzy tak licznie pokazali swe niezadowolenie z obecnej sytuacji w kraju oraz w naszej spółce. W jedności siła! Jeszcze raz serdeczne Bóg Zapłać!!!

Zdjęcia ze strajku 26.03.2013 r. >>>