Sierpniowa akcja krwiodawcza

Krwiodawcy jak zwykle nie zawiedli. W piątek 23 sierpnia chęć oddania krwi zadeklarowało 55 osób z, pośród których krew mogło oddać 45. Łącznie oddano ponad 20 litrów krwi. Akcja ta zorganizowana była w ramach miesiąca Honorowego Krwiodawstwa NSZZ Solidarność.

Solidarność prowadzi takie akcje już od 2006 To wspaniały pomnik Ojca Świętego i praktyczna realizacja Jego naukiuzasadniali pomysłodawcy swoją inicjatywę. Początkowo, w związku z rocznicą śmierci były one organizowane w kwietniu, jednak w 2008 r. Krajowy Zjazd Delegatów zmienił je na sierpień.

NSZZ Solidarność w PKW S.A. ZG Sobieski nie poprzestaje jedynie na sierpniowej zbiórce krwi. Z inicjatywy Solidarności w ZG Sobieski powstał Klub Honorowych Dawców Krwi i wspólnymi siłami akcje organizują, co miesiąc. Pragniemy podziękować tym wszystkim, którzy odpowiedzieli na nasz apel i oddali tego dnia krew. Dziękujemy dyrekcji ZG Sobieski za udostępnienie miejsca dla autokaru z Regionalnego Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa z Katowic oraz służbą ochrony za zabezpieczenie akcji krwiodawczej.

Zapraszamy na kolejną akcję, która odbędzie się już 6 września.

Zdjęcia z sierpniowej akcja krwiodawczej >>>