Lipcowa akcja krwiodawcz za nami

Ostatnia akcja krwiodawcza przekroczyła nasze najśmielsze oczekiwania. W piątek 5 lipca na parkingu przed stołówką szybu Piłsudzki odbyła się już siódma tego roku zbiórka krwi, tego dnia do oddania krwi zgłosiła się rekordowa ilość ludzi. Swą chęć do oddania krwi zadeklarowało 92 osoby z, pośród których krew mogło oddać 68 osób. Regionalnemu Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa z Katowic dzięki tej akcji przybyło ponad 29 litrów krwi.

Z miesiąca na miesiąc zbiórki krwi organizowane przez Klub Honorowych Dawców Krwi przy ZG Sobieski wraz z NSZZ Solidarność w PKW S.A. ZG Sobieski cieszą się coraz większym uznaniem wśród pracowników naszego zakładu.

Przykro jedynie, że nie wszyscy umieją podejść do tych akcji w sposób należyty. Niestety zdarzyły się pojedyncze zastraszenia pracowników jednego z oddziałów, że jak pójdą oddać krew to pożegnają się z intratnymi robotami i wylądują na pracach ubocznych. Kilka osób tego dnia zrezygnowało z podzielenia się tym niepowtarzalnym darem. Mamy jedynie nadzieją, iż osoba, która w taki sposób podchodzi do tych akcji nigdy nie będzie potrzebować krwi. Życzymy temu Panu zdrowia dla niego i jego rodziny.

Jak zwykle pragniemy podziękować dyrekcji ZG Sobieski za udostępnienie miejsca dla autokaru do poboru krwi oraz służbą ochrony za zabezpieczenie akcji krwiodawczej. Dziękujemy wszystkim, którzy przyczynili się do przeprowadzenia tej akcji a zwłaszcza bohaterom tego dnia, którzy bez względu na wszystko przystąpili do akcji oddawania krwi.

Zapraszamy na kolejne akcje krwiodawcze organizowane przez Klub Honorowych Dawców Krwi przy ZG Sobieski oraz NSZZ Solidarność ZG Sobieski, kolejna akcja już 23 sierpnia. Wszystkim serdeczne Bóg zapłać za dar serca.

Zdjęcia z lipcowej akcji krwiodawczej >>>