Powitanie

Szczęść Boże.

Oddajemy w Państwa ręce stronę internetową.Jako poważna Organizacja Związkowa na miarę XXI wieku dajemy pełen dostęp do ważnych informacji

Związkowych jak i naszej firmy.

NSZZ Solidarność w Południowym Koncernie Węglowym S.A. Zakład Górniczy Sobieski  jest największą Organizacją Związkową w zakładzie.
Liczba pracowników należących do naszych struktur oscyluje w granicach 1300 członków. Jesteśmy jedną z większych Komisji Zakładowych w Regionie Śląsko – Dąbrowskim.
Uczestniczymy w wielu demonstracjach organizowanych zarówno przez struktury branżowe, regionalne jak i krajowe. Cieszymy się wielkim zaufaniem, dlatego bardzo często w manifestacjach uczestniczymy jako służby porządkowe. W tym roku między innymi uczestniczyliśmy w demonstracjach dwukrotnie w Warszawie, w Szczecinie w obronie stoczni Szczecińskiej oraz w Brukseli ze stoczniowcami oraz z energetykami.

Jako związek z tradycjami uczestniczymy w wielu imprezach religijnych oraz patriotycznych. Organizujemy szereg imprez, dwa razy w roku organizujemy zawody wędkarskie w czerwcu z okazji dnia dziecka, we wrześniu o Puchar Przewodniczącego NSZZ Solidarność Zakładu Górniczego Sobieski. Jesteśmy współorganizatorami zawodów w piłce nożnej w czerwcu na sztucznej trawie oraz na przełomie jesienno – zimowym puchar barbórkowy w halowej piłce nożnej. W ciągu roku organizujemy kilka wycieczek tak w kraju jak i za granicą. Początkiem września członkowie naszego związku byli na wycieczce we Włoszech oraz w Watykanie. Nieodzownym punktem corocznego życia związku jest Karczma Piwna, która cieszy się z roku na rok dużym zainteresowaniem członków naszego związku.

Oddając tę stronę, pragniemy być bliżej ludzi, dla których Solidarność to nie tylko słowo ale związek, który stoi na straży obrony godności ludzi pracy. Związek, który jest dla ludzi. Mamy wielką nadzieję, że na tej stronie każdy będzie mógł znaleźć ważne informacje z bieżącej działalności związku oraz ważnych spraw naszego zakładu.