Górnicy jak zwykle nie zawiedli

Krew jest potrzebna nieustannie w placówkach medycznych, tymczasem przez wybuch epidemii COVID – 19 ilość oddawanej krwi w ostatnim czasie zmniejszyła się w niektórych regionach kraju czterokrotnie. Tymczasem ludzie chorzy np. na białaczkę, podczas chemioterapii nie mogą czekać do wygaśnięcia epidemii, potrzebuję tego niezwykłego leku jakim jest krew natychmiast.

NSZZ Solidarność w ZG Sobieski wspólnie z Klubem Honorowych Dawców Krwi przy ZG Sobieski organizują comiesięczne akcje krwiodawcze od 2012 r. Cieszą się one dużym zainteresowaniem wśród załogi ZG Sobieski. Od pewnego czasu w akcjach tych uczestniczą także krwiodawcy z poza kopalni.

W piątek 27 marca odbyła się trzecia w tym roku zbiórka krwi. Mimo trudnej sytuacji przed jaką postawił nas koronawirus, górnicy i tym razem nie zawiedli. Stan epidemii koronawirusa wymaga od organizatorów akcji krwiodawstwa dodatkowej mobilizacji i zabezpieczeń. Górnicy doskonale wiedzą, jaką wartość dla ratowania ludzkiego życia ma krew, dlatego możemy liczyć na ich aktywny udział w tego typu zbiórkach. Podczas piątkowej akcji krew oddało 38 honorowych krwiodawców, zebrano jej ponad 19 litrów. Od początku roku w trzech akcjach krwiodawczych organizowanych na parkingu stołówki szybu Piłsudski krew oddało146 osób, a Regionalne Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa z Katowic wzbogaciła się o przeszło 66 litrów krwi.

– Górnicy, którzy wykonują niezwykle ryzykowny zawód doskonale rozumieją ideę dzielenia się krwią dla ratowania ludzkiego życia. Wiedzą, że w tym szczególnym okresie ważne jest odpowiedzialne zachowanie każdego z nasWszyscy bowiem koncentrujemy się dziś na tym, co najważniejsze, czyli ochronie zdrowia i życia – mówi Tomasz Cudny, prezes zarządu TAURON Wydobycie.

Akcje te nie mogły by się odbyć bez ludzi, którzy bezinteresownie pomagają w przeprowadzeniu oraz w organizacji tych przedsięwzięć. Dziękujemy Dyrekcji ZG Sobieski za pozwolenie na przeprowadzenie naszych akcji krwiodawczych na terenie ZG Sobieski, dziękujemy Pani Agacie Jasickiej za pomoc w zapewnieniu miejsca dla ekipy krwiodawczej oraz krwiodawców, a także zapewnienie ciepłych i zimnych napoi. Dziękujemy służbom ochrony za zabezpieczenie miejsca dla autokaru do poboru krwi.

Nie możemy zapomnieć o głównych bohaterach tych niezwykłych comiesięcznych zbiórek krwi, o samych krwiodawcach, którzy bezinteresownie oddają cząstkę siebie, aby móc pomóc anonimowym ludziom. To oni tworzą te akcje, bez nich nic by one nie znaczyły, dlatego w ich stroną kierujemy szczególne podziękowania. Bóg Wam zapłać!

Zapraszamy na kolejne akcje krwiodawcze organizowane na parkingu stołówki szybu Piłsudski przez NSZZ Solidarność w ZG Sobieski oraz Klub Honorowych Dawców Krwi przy ZG Sobieski. Najbliższa odbędzie się w piątek 17 kwietnia. Liczymy na Was do zobaczenia.

Dział informacji KZ NSZZ Solidarność.