Sukces akcji krwiodawczej

Rozpoczęły się wakacje i jak zwykle o tej porze, centra krwiodawcze borykają się z brakami krwi. Okres letni to czas wzmożonych wyjazdów wakacyjnych niestety podczas gorączki wakacyjnej zdarzają się również wypadki i wzmożone zapotrzebowanie na krew.

1 lipca na parkingu przy stołówce szybu Piłsudski odbyła się kolejna akcja krwiodawcza zorganizowana wspólnie przez Klub Honorowych Dawców Krwi przy ZG Sobieski oraz NSZZ Solidarność w ZG Sobieski. Jak zwykle krwiodawcy nie zawiedli. Podczas sześciogodzinnej akcji swą krew oddało 66 osób a krwi zebrano ponad 28 litrów.

Podczas tej akcji były przeprowadzane bezpłatne badania. Można było sobie zbadać cukier, cholesterol, trójglicerydy. Sprawdzić wagę, wzrost, BMI.

Pani Ewa Legutko – Podolog przeprowadzała badania profilaktykę i zdrowie stóp (Konsultacje Stopy Problematycznej – odciski, modzele, pękające stopy i wrastające paznokcie).

Firma „AMPLIFON” – badanie słuchu. Natomiast Pani Joanna Bochenek – fizjoterapeuta przeprowadzała profilaktykę bólów kręgosłupa.

Badania wykonywane były bezpłatnie z dotacji UM Jaworzno.

Organizatorem badań jest Stowarzyszenie Diabetyków oddział w Jaworznie wraz z NSZZ Solidarność w ZG Sobieski.

Już dziś zapraszamy na kolejną akcję krwiodawczą, która odbędzie się w piątek 15 lipca.