Solidarność uczciła pamięć ofiar stanu wojennego.

Kilkadziesiąt osób zgromadziło się w środę 13 grudnia przed Urzędem Miejskim w Jaworznie, aby punktualnie o godzinie 19. 30 wyjść na rondo im. NSZZ Solidarność i uczcić pamięć ofiar stanu wojennego.

Każdego roku w imię pamięci,  Polacy zapalają świece w oknach swych domów, aby w tę tragiczną datę dla naszego Narodu zapalić światło wolności. O krok dalej w tym roku poszli członkowie Solidarności zrzeszeni w Problemowej Sekcji Terenowej NSZZ Solidarność wraz z Jaworznicką Inicjatywą Narodową. Przeprowadzili kilkunastominutowy happening upamiętniający tragedię Polaków sprzed 35. lat.

Punktualnie o 19.30 wyszli z zapalonymi pochodniami na rondo w centrum Jaworzna. Akcja miała jednocześnie znamiona protestu przeciwko gloryfikacji autorów stanu wojennego przez niektóre środowiska. Wychwalanie Jaruzelskiego, Kiszczaka, UB-eków oprawców tamtych dni to niedopuszczalne zachowanie wobec ofiar junty Jaruzelskiego.

Nie dajmy Polsce zapomnieć, nie dajmy młodzieży i nikomu przejść do porządku dziennego nad tym, co działo się w Polsce pomiędzy 1944 a 1989 rokiem. Nie wolno dopuścić do głosu tych, którzy dziś idealizują WRON, Jaruzelskiego, Kiszczaka, totalitarną władzę i tych, którzy dziś gloryfikują czas stanu wojennego próbując ich rozgrzeszać na wszelakie sposoby.

Podobno czas leczy rany, ale pamięć o tamtych wydarzeniach to dla NSZZ Solidarność i takich środowisk jak Jaworznicka Inicjatywa Narodowa to honor i obowiązek.

Zdjęcia z akcji tutaj >>>