32. rocznica śmierci bł. ks. Jerzego Popiełuszki

19 października w Kolegiacie św. Wojciecha i Katarzyny odprawiona została msza św. w 32. rocznicę męczeńskiej śmierci bł. ks. Jerzego Popiełuszki, patrona NSZZ Solidarność.

Wokół ołtarza, prócz parafian zebrali się przedstawiciele NSZZ Solidarność z jaworznickich zakładów pracy wraz z pocztami sztandarowymi. Mszę św. o rychłą kanonizację bł. ks. Jerzego, a także w intencji członków jaworznickiej Solidarności odprawił oraz kazanie wygłosił ks. Prałat Eugeniusz Cebulski. Podczas homilii wiele uwagi poświęcił męczeńskiej śmierci bł. ks. Jerzego. Przypomniał dramatyczne okoliczności tamtych wydarzeń sprzed 32 lat. Przypomniał również postać bł. ks. Popiełuszki, który był człowiekiem wielkiej wiary w Bogu i miłości do Ojczyzny.

Po mszy św. wierni przeszli do nawy bocznej kościoła, gdzie umiejscowione są popiersia ważnych Polaków dla NSZZ Solidarność, św. Jana Pawła II, bł. ks. Jerzego Popiełuszki, patrona NSZZ Solidarność oraz sługi Bożego kardynała tysiąclecia ks. Stefana Wyszyńskiego. Gdzie odmówiono litanię do bł. ks. Jerzego Popiełuszki. Po modlitwie wierni mogli ucałować relikwie bł. ks. Jerzego.

NSZZ Solidarność miasta Jaworzno pamięta o swojej historii, pamięta o ważnych rocznicach uczestnicząc w nich z pocztami sztandarowymi. Jesteśmy podczas obchodów 3 maja, 11 listopada. Jesteśmy w Jastrzębiu w rocznicę podpisania porozumień jastrzębskich. W gdańskich uroczystościach upamiętniamy podpisanie porozumień sierpniowych. Nie może nas zabraknąć 16 grudnia pod kopalnią Wujek i w wielu innych miejscach naznaczonych historią Solidarności.

Zdjęcia z uroczystej mszy św. dzięki uprzejmości ks. Dawida ze strony Kolegiaty św. Wojciecha i Katarzyny można obejrzeć tutaj >>>