MKPS: Oszukani przez rząd zaprotestują w Rudzie Śląskiej

Akcja protestacyjna związana ze złamaniem przez rząd porozumienia podpisanego 17 stycznia 2015 roku będzie kontynuowana – zdecydował Międzyzwiązkowy Komitet Protestacyjno-Strajkowy (MKPS) Regionu Śląsko-Dąbrowskiego. Kolejna górnicza manifestacja przejdzie ulicami Rudy Śląskiej już w najbliższy wtorek, 13 października.

Demonstranci wyruszą o godzinie 15. sprzed kopalni „Pokój”. Swój 1,5-kilometrowy przemarsz zakończą na placu przed Urzędem Miasta Ruda Śląska, gdzie odbędzie się wiec. Do udziału w manifestacji MKPS zaprosił przedstawicieli władz samorządowych gmin górniczych, które w styczniu wsparły pracowników Kompanii Węglowej SA strajkujących przeciwko rządowym planom zamknięcia czterech kopalń (KWK „Bobrek-Centrum”, KWK „Brzeszcze”, KWK „Pokój” i KWK „Sośnica-Makoszowy”).

Przypomnijmy, że porozumienie kończące tamten strajk nie zostało przez rząd zrealizowane. Pełnomocnik rządu do spraw restrukturyzacji górnictwa węgla kamiennego Wojciech Kowalczyk poinformował organizacje związkowe działające w KW, że tak zwana „nowa” Kompania Węglowa nie powstanie. Stworzenie firmy, w oparciu o finansowanie ze strony spółek energetycznych, do końca września było głównym punktem programu restrukturyzacyjnego, który miał wyprowadzić KW „na prostą”. Po dziewięciu miesiącach dalsze funkcjonowanie największej polskiej spółki węglowej, firmy skupiającej 11 kopalń i zatrudniającej 35 tysięcy osób, znów jest zagrożone.

28 września MKPS zdecydował o odwieszeniu czynnej akcji protestacyjno-strajkowej. 1 października we wszystkich kopalniach węgla kamiennego zaczął obowiązywać stan gotowości strajkowej, a 5 października niemal 10 tysięcy osób przyjechało do Brzeszcz, by wspólnie zaprotestować przeciwko polityce koalicji rządowej Platformy Obywatelskiej i Polskiego Stronnictwa Ludowego wobec Śląska.

Źródło strona Solidarności Górniczej.