Jaworzno uczci pamięć Żołnierzy Wyklętych

Od 2011 roku 1 marca obchodzony jest Narodowy Dzień Żołnierzy Wyklętych. W Jaworznie centralnym punktem tegorocznych obchodów będzie I Jaworznicki Marsz Pamięci Żołnierzy Wyklętych, który przejdzie ulicami: Niemcewicza, Krakowską, Grunwaldzką i Pocztową aż na Rynek Główny pod Pomnik Niepodległości.

Uroczystość rozpocznie się zorganizowaną przez Stowarzyszenie Katolickie „Przyjaźń Jaworznicka” uroczystą Mszą Świętą w kościele pw. Miłosierdzia Bożego na Borach, która będzie celebrowana o godzinie 11:30. Następnie przedstawiciele władz oraz wszyscy zgromadzeni uczczą pamięć poległych I Jaworznickim Marszem Pamięci Żołnierzy Wyklętych oraz złożeniem kwiatów pod pomnikiem Niepodległości.

„Narodowy Dzień Pamięci Żołnierzy Wyklętych ma być wyrazem hołdu dla żołnierzy drugiej konspiracji za świadectwo męstwa, niezłomnej postawy patriotycznej i przywiązania do tradycji niepodległościowych, za krew przelaną w obronie Ojczyzny”. Tak brzmiało uzasadnienie projektu ustawy w sprawie ustanowienia 1 marca świętem bohaterów powojennej konspiracji niepodległościowej.

Wybranie na Narodowy Dzień Pamięci Żołnierzy Wyklętych 1 marca nie było przypadkowe. Tego dnia w 1951 r., w mokotowskim więzieniu komuniści strzałem w tył głowy zamordowali przywódców IV Zarządu Zrzeszenia Wolność i Niezawisłość – Łukasza Cieplińskiego i jego towarzyszy walki. Tworzyli oni ostatnie kierownictwo ostatniej ogólnopolskiej konspiracji kontynuującej od 1945 roku dzieło Armii Krajowej.

Zajęcie Polski przez Armię Czerwoną  i włączenie połowy jej terytorium do ZSRR sprawiło, że dziesiątki tysięcy żołnierzy nie złożyło broni. Gotowi byli walczyć o odzyskanie niepodległości, wypełnić złożoną przysięgę.

NSZZ Solidarność miasta Jaworzno objęła obchody honorowym patronatem. Uczcijmy razem pamięć o bohaterach !!!

Poniżej zamieszczamy plan jaworznickich obchodów.