Akcja ulotkowa NSZZ Solidarność

Od siedmiu lat reprezentatywne centrale związków zawodowych próbują prowadzić dialog społeczny z obecną koalicją rządową PO-PSL. Niestety zarówno były Premier Donald Tusk, jak obecnie Ewa Kopacz traktują dialog w naszym kraju jak zło konieczne, czego konsekwencją są obecne protesty i niepokoje społeczne. Postulaty, które przedstawiamy Pani Premier to nie obrona przywilejów związkowych, ale realne problemy polskiego społeczeństwa nierozwiązane na przestrzeni ostatnich lat, mimo konkretnych propozycji strony społecznej.

To słowa przewodniczącego Solidarności Piotra Dudy w dniu w którym w całym kraju odbywają się akcje protestacyjne w których związkowcy domagają się dialogu i znalezienia rozwiązań palących społeczeństwo problemów.

Z końcem stycznia minął ostateczny termin, jaki daliśmy Pani Premier na rozpoczęcie negocjacji. Niestety premier RP, która  tyle mówi o dialogu, nie tylko nie chce się spotykać ze związkowcami, ale nie odpowiedziała nawet na nasze pismo. Dlatego będziemy protestować.

Już w najbliższych dniach rozpoczną się akcje, których celem jest zmuszenie polskiego rządu do dialogu. Poniżej prezentujemy katalog spraw wymagających pilnego rozwiązania, gdyż w przeciwnym razie może nastąpić eskalacja protestów.

Apelujemy do wszystkich, którym bliskie są nasze postulaty – nadchodzi  moment, w którym musimy się o nie upomnieć! Bądźmy solidarni!

W Jaworznie odbyła się spokojna akcja ulotkowa,. przedstawiciele związków zawodowych rozdawali w centrum miasta ulotki z wypisanymi żądaniami negocjacji w wieli dziedzinach. One to do odczytania na ulotce poniżej.

Wykaz postulatów został podpisany przez Dariusza Trzcionkę z Forum Związków Zawodowych, Piotra Dudę z Solidarności oraz Jana Guza z OPZZ

Z akcji „Ulotka” mamy kilka zdjęć dzięki uprzejmości jaworznickich struktur NSZZ „Solidarność”.

Zdjęcia z akcji tutaj >>>