Bez przełomu. Okupacja TPE w Katowicach trwa!!!

We wtorek 12 lipca odbyło się spotkanie Zarządu Tauron Energia w Katowicach z przedstawicielami związków zawodowych, w tym NSZZ “Solidarność” w siedzibie spółki przy ul. Ściegiennego. Rozmowy nie przyniosły skutku, dlatego około 24 związkowców z trzech reprezentatywnych central związkowych zdecydowało się na okupację siedziby kierownictwa firmy.

– Rozmowy były toczone na posiedzeniu Rady Społecznej Tauron Polska Energia. Nasze żądania nie są wcale wygórowane. Jaka jest inflacja, nikomu nie trzeba tłumaczyć. Zaproponowaliśmy 5,5 tys. zł netto jednorazowego wyrównania pracownikom za całe pierwsze półrocze i gwarancji rozpoczęcia dalszych rozmów płacowych w sierpniu. Niestety zarząd twierdzi, że nie ma na to środków, że jest to niemożliwe, więc zamiast porozumienia mamy protest okupacyjny – mówi Stanisław Kłysz, wiceprzewodniczący „Solidarności” w spółce Tauron Wydobycie, a jednocześnie szef „Solidarności” w Zakładzie Górniczym Brzeszcze.

Czego oczekują od władz spółki?

Waldemar Sopata, przewodniczący Solidarności w Tauron Wydobycie ZG „Sobieski” podkreśla, że związkowcy nie domagają się podwyżek, ale ochrony przed szalejącym wzrostem cen, który uderza w budżety domowe pracowników. Inflacja w czerwcu br. wyniosła 15,6 proc. i była najwyższa od ponad 25 lat.

– Nie domagamy się podwyżek. Chcemy tylko utrzymać poziom życia pracowników, który na skutek rosnącej inflacji gwałtownie spada. My wielokrotnie wysyłaliśmy pisma do pracodawcy, organizowaliśmy spotkania i sygnalizowaliśmy, że wśród pracowników narasta zaniepokojenie, a atmosfera staje się coraz bardziej nerwowa. Zwracaliśmy uwagę kierownictwu spółki, że jeśli nie podejmą z nami rozmów, to sytuacja będzie tylko eskalować – powiedział nam Waldemar Sopata.

– W czasie spotkania z Zarządem chcieliśmy usłyszeć konkretne propozycje, bo tego zażądała od nas załoga. Niestety ze strony Zarządu nie padły propozycje, które mogłyby doprowadzić do porozumienia i z tego powodu musieliśmy podjąć stanowcze działania. Chcemy, aby zrekompensowano nam wynagrodzenia o taką samą kwotę, jaką odbiera nam inflacja. W czerwcu było to niemal 16 proc. – dodał przewodniczący Solidarności w Tauron Wydobycie ZG „Sobieski”.

Na podstawie: tysol.pl oraz solidarnosckatowice.pl