Przewodniczący KK NSZZ Solidarność Piotr Duda zapowiada szeroko zakrojone protesty w obronie energetyki!!!

Podczas piątkowej (07.05.2021r.) konferencji prasowej w gdańskiej siedzibie NSZZ Solidarność, poświęconej inicjatywie obywatelskiej w sprawie emerytur stażowych, Przewodniczący KK NSZZ Solidarność Piotr Duda prócz tej ważnej inicjatywy, zapowiedział szeroko zakrojoną akcję protestacyjną w branży energetycznej.

Przewodniczący Piotr Duda przypomniał konferencję prasową pod siedzibą TAURON Polska Energia sprzed dwóch tygodni.

– Dwa tygodnie temu odbyła się konferencja prasowa przed siedzibą grupy TAURON, gdzie wspólnie ze związkowcami, pracownikami grupy TAURON protestowaliśmy. Ja byłem na tej konferencji dlatego, że jest to moim obowiązkiem, członkowie związku, pracownicy mnie potrzebują, więc jestem w tym miejscu, aby powiedzieć „nie” dla braku dialogu społecznego – mówił Przewodniczący o braku dialogu w TAURONIE. – Bo to wszystko jest brakiem dialogu społecznego.

Piotr Duda odniósł się do ostatnio ratyfikowanego porozumienia na Śląsku.

– Kiedy widzę w telewizji Pana Sobonia, który cieszy się z tego, że została parafowana umowa na Śląsku, że taki jest wspaniały dialog społeczny, to trzeba Panu Soboniowi przypomnieć jedno, że ten dialog społeczny i te negocjacje półroczne poprzedzone były całotygodniowym strajkiem pod ziemią – mówił wyraźnie oburzony Przewodniczący Duda. – Determinacją górników i mieszkańców Górnego Śląska, bo miała się odbyć duża demonstracja w Rudzie Śląskiej i wtedy łaskawie Rząd raczył przyjechać do Katowic i rozpoczął rozmowy – kontynuował szef Solidarności.

– W przypadku Grupy TAURON i nie tylko, mówię o całej energetyce. Jest ta sama sytuacja- zaznaczył Piotr Duda. – Jeśli w mediach widzimy, że Pan Premier Sasin mówi już o nowym podmiocie jakim jest NABE, czyli Narodowa Agencja Bezpieczeństwa Energetycznego i tam będą przenoszone aktywa węglowe poszczególnych spółek jak TAURON, ENEA itd. To my się na to nie godzimy – wyraźnie zaznaczył Piotr Duda, Przewodniczący KK NSZZ Solidarność.

– My chcemy prowadzić dialog, chcemy rozmawiać nad tymi propozycjami. Nie żeby nasz Rząd nas o tym informował, bo jest różnica między dialogiem a informowaniem nas o sprawach, w których już zapadły decyzje – kontynuował Przewodniczący Solidarności.

Po tych gorzkich słowach pod adresem Rządu szef Solidarności zapowiedział szeroką akcję protestacyjną w obronie Polskiej energetyki.

– Dlatego w czwartek w przyszłym tygodniu odbędzie się w Katowicach spotkanie grona osób, które wydelegowała Komisja Krajowa NSZZ Solidarność do sztabu protestacyjnego, szeroko rozumianej energetyki, w którym też będę brał udział i będziemy przygotowywać akcje protestacyjne szeroko rozumianej energetyki i nie tylko – zapowiedział Przewodniczący. – Bo złe działania Rządu w tych obszarach doprowadzą do tego, że energia będzie droższa dla podmiotów gospodarczych, ale nie tylko bo też dla odbiorcy indywidualnego – zaznaczył Przewodniczący KK NSZZ Solidarność.

W dalszej części konferencji prasowej poświęconej tematowi energetyki Piotr Duda mówił o długo oczekiwanej nowelizacji ustawy mocowej, która ma znacząco pomóc polskiemu hutnictwu. Powracał cały czas do braku dialogu społecznego, tak na poziomie krajowym jak i w poszczególnych gałęziach przemysłu.

Jednoznacznie wskazał winnych takiego stanu rzeczy. Zaznaczył, iż dialog przeszedł do lamusa, kiedy Rząd RP do prowadzenia dialogu ze stroną społeczną wskazał Pana Gowina. Wyraźnie jest to widoczne między innymi w przemyśle motoryzacyjnym, gdzie Pan Gowin spotyka się z przedstawicielami tego biznesu, a za nic ma stronę społeczną.

Mimo majowych chłodów w najbliższym czasie zapowiada się gorąca atmosfera szczególnie na Śląsku i wokół grupy TAURON, gdzie przedstawiciele NSZZ Solidarność rozpoczęli już podwaliny do protestów organizując konferencją prasową przed katowicką siedzibą TAURONU, a następnie mobilny protest wokół głównego biurowca TAURONU przy ulicy Ściegiennego w Katowicach.

Jako NSZZ Solidarność musimy się zmobilizować w obronie rodzimej energetyki.

Wszystkie ręce na pokład!!!

Zdjęcie: Robert Wąsik – Tygodnik Solidarność.

Dział Informacji KK NSZZ Solidarność ZG Sobieski.