Nikt nic nie wie, Czeski film!!!

– Szczerze mówiąc, wiemy jeszcze mniej niż miesiąc temu. Mieliśmy 29 listopada spotkanie z radą nadzorczą Taurona Polska Energia, pytałem o strategię, żeby padło jakieś jasne przesłanie, ale niczego się nie dowiedziałem, tylko tyle, że strategia Grupy zależy od polityki rządu i Unii Europejskiej. Nadal nie otrzymaliśmy żadnych odpowiedzi na nasze pisma w tej sprawie ani od zarządu TPE, ani z resortu aktywów państwowych – mówi Waldemar Sopata.

Przed miesiącem związkowcy wystosowali pismo do wicepremiera i ministra aktywów państwowych Jacka Sasina. Zarzucili w nim szefostwu Tauron Polska Energia brak jakiejkolwiek odpowiedzi na dotychczasowe pisma w sprawie ewentualnego wydzielenia aktywów węglowych z Grupy Tauron. Podkreślili też, że „wszelkie próby wydzielenia aktywów węglowych z Grupy Tauron przed realizacją wcześniejszych deklaracji, spotkają się ze zdecydowanym sprzeciwem i zostaną potraktowane jako działanie wbrew interesowi społecznemu, co zmusi ich do podjęcia radykalnych kroków”.

Na obecną chwilę Tauron Wydobycie nadal pozostaje w strukturze Tauron Polska Energia i nic nie wskazuje na to, że coś się zmieni od stycznia 2022 roku, ponieważ został zaledwie miesiąc czasu.

– Ale ja tego nie potwierdzam, ponieważ nie są to doniesienia miarodajne. Na dzień dzisiejszy nie mogę też żadnych potwierdzonych informacji przekazać załodze, nad czym ubolewam – podkreślił Sopata.

Wydzielenie aktywów węglowych ze spółek Skarbu Państwa, to warunek wstępny rozpoczęcia inwestycji w nowe dziedziny energetyki przez te podmioty. W tym celu miałaby powstać Narodowa Agencja Bezpieczeństwa Energetycznego (NABE). Do  NABE miałyby trafić m.in. aktywa węglowe Polskiej Grupy Energetycznej (PGE). Takie spekulacje pojawiły się wiosną, ale już latem mówiło się, że do końca br. Skarb Państwa przejmie 100 proc. udziałów w Polskiej Grupie Górniczej, Tauronie Wydobycie oraz Węglokoks Kraj. Pojawiły się ponadto doniesienia o możliwej konsolidacji tych podmiotów, podobnie jak o połączeniu trzech kopalń Taurona Wydobycie: Sobieski, Janina i Brzeszcze w jedną, zespoloną. Według słów byłego wiceministra aktywów państwowych, Artura Sobonia, miał być to kierunek „prawdopodobny, ale nie przesądzony”. Od tego czasu nic więcej nie wiadomo.

Nikt nic nie wie, Czeski film!

Na podstawie nettg.pl