Koleżanki i Koledzy,

Arcybiskup Metropolita Warszawski Kazimierz Kardynał Nycz i Przewodniczący Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” Piotr Duda serdecznie zapraszają do udziału w Święcie Dziękczynienia, które odbędzie się w niedzielę, 3 czerwca w Świątyni Opatrzności Bożej w Warszawie.

Tegoroczne Święto Dziękczynienia ma wagę ogromną. Wpisuje się bowiem w program obchodów stulecia odzyskania niepodległości i odbędzie się pod hasłem: DZIĘKUJEMY ZA NIEPODLEGŁOŚĆ. Dajmy publiczne świadectwo wiary i miłości do Ojczyzny i przybądźmy wraz z rodzinami na uroczystości.

Obchody tegorocznego Święta Dziękczynienia rozpoczną się o godzinie 8.00 pielgrzymką z relikwiami św. siostry Faustyny Kowalskiej, która wyruszy z pl. Marszałka Józefa Piłsudskiego i przejdzie Traktem Królewskim do Świątyni Opatrzności Bożej.

Zbiórka pocztów sztandarowych NSZZ „Solidarność” będzie od godziny 10.00, aby o godz. 1 1.00 rozpocząć uroczysty przemarsz na ostatnim odcinku pielgrzymki, czyli od parafii św. Antoniego Marii Zaccarii (skrzyżowanie ul. Sobieskiego z ul. Nałęczowską). W procesji będą niesione wszystkie relikwie świętych i błogosławionych, które znajdą się w Świątyni Opatrzności Bożej, w tym bł. ks. Jerzego Popiełuszki.

O godzinie 12.00 w Świątyni Opatrzności Bożej rozpocznie się dziękczynna Msza św. z udziałem przedstawicieli Episkopatu Polski, zaproszonych gości i pielgrzymów. Koncelebrze będzie przewodniczył Prymas Polski, Arcybiskup Wojciech Polak, a homilię wygłosi Arcybiskup Metropolita łódzki Grzegorz Ryś.

Do obchodów Święta Dziękczynienia zostali zaproszeni związkowcy NSZZ „Solidarność aby podkreślić ich ogromny wkład w obronę Ojczyzny i odzyskanie przez Polskę suwerenności.

Our website is protected by DMC Firewall!