Zapraszamy po odbiór bonu na wypoczynek

Wszystkich członków NSZZ Solidarność ZG Sobieski TAURON Wydobycie S.A. zapraszamy po odbiór bonów w wysokości 200 zł uprawniających do wypoczynku w Zakopanem, Jarnołtówku lub w Spale. Akcja kierowana jest nie tylko do obecnych członków Solidarności z bonu skorzystać będą mogli również osoby, które zdecydują się zapisać do związku w trakcie trwania akcji.

>> (otwiera się na nowej zakładce)”>Bliższe informacje tutaj>>>

Podziemny protest w “Rudzie” i “Wujku”

– W związku z tym, że mamy (…) 21 września i nie mamy jakichkolwiek sygnałów ze strony rządowej, że czy to premier, czy to jakakolwiek upełnomocniona delegacja rządowa zjawi się na rozmowach z Międzyzakładowym Komitetem Protestacyjno-Strajkowym Regionu Śląsko-Dąbrowskiego, (…) na kopalniach rozpoczęły się spontaniczne protesty pod ziemią – poinformował szef śląsko-dąbrowskiej “Solidarności” Dominik Kolorz podczas konferencji prasowej zorganizowanej w Katowicach. Na dole pozostało kilkudziesięciu pracowników KWK “Ruda” i KWK “Wujek” – zakładów, które rząd chce zamknąć w pierwszej kolejności.

Czytaj dalej Podziemny protest w “Rudzie” i “Wujku”

Górnicy i energetycy w pogotowiu strajkowym. Jest decyzja KSGiE

18 września Rada Krajowego Sekretariatu Górnictwa i Energetyki (KSGiE) NSZZ “Solidarność” przekształciła się w Komitet Protestacyjno-Strajkowy KSGiE NSZZ “Solidarność”, który ogłosił pogotowie strajkowe i zwrócił się o to samo do wszystkich krajowych sekcji zrzeszonych w Sekretariacie. Podjęte kroki uzasadniono “zagrożeniem dalszego funkcjonowania branży energetycznej i górniczej oraz bezpieczeństwa energetycznego państwa”.

Czytaj dalej Górnicy i energetycy w pogotowiu strajkowym. Jest decyzja KSGiE